IPSICC

Grundtvig er cool, men Green Day er bedst

1630 børn gjorde op med alle fordomme om, at salmer er kedelige ved onsdagens salmefest i KoldingDet er ikke Grundtvig, Kingo og Brorson, der pryder væggene i de danske børneværelser. Men derfor kan det sagtens være cool at synge salmer.

Salmerne var øvet på forhånd, så der var fuld knald på de 1630 barnestemmer, da skolerne og kirkerne i Kolding holdt salmefest

Det beviste 1630 børn fra 4. og 5. klasser i Kolding og Vamdrup kommuner, da de onsdag mødtes til salmefest i Kristkirken i Kolding.
Fem salmer, heraf en helt ny, var øvet på forhånd hjemme i klasselokalerne, så da bandet slog tonen an, blev der sunget igennem, så taget var ved at lette.
– Nøøøj, hvor lyder det godt, udbrød den ene af festens to konferencierer, der guidede børnene igennem dagens repertoire. Undervejs blev der krydret med historier og anekdoter om salmernes ophav, og selv om det mest var gamle mænd med hvidt skæg, der dukkede op på storskærmen, så havde de medbragte lærere forbavsende let ved at holde ro og orden på bænkerækkerne. For det er cool at synge salmer.

Green Day bedre
end Grundtvig

– Jeg synes, salmerne fortæller gode historier, og så er de lette at synge med på i forhold til rocksange, forklarer 11-årige Martin. Jeg kan godt lide „Et barn er født i Bethlehem“, og min yndlingssalmedigter er nok Grundtvig, men jeg er ikke fan af ham. Jeg er mere vild med Green Day.
Mens de fleste salmedigtere måtte skue ud over børnene fra storskærmen, var en enkelt lyslevende til stede i kirken.
Salmedigteren Holger Lissner, der selv har en fortid som præst på Kolding-egnen, havde skrevet en salme særligt til dagen, men han var bekymret for modtagelsen.
– Jeg blev bedt om at skrive et hit, men det ved man jo ikke altid på forhånd, om det bliver.

Holger hittede

Holger Lissner havde dog ingen grund til at frygte. Han fik lov til selv at synge for på „Hvem er dog han?“ Derefter måtte han lade sig overdøve af de mange barnestemmer.
– Det var fedt, at de kunne lide den, udbryder salmedigteren, der finder det helt naturligt, at børnene er vilde med salmer.
– Salmer har den egenskab, at de kan synge kristendommen ind i folk, og det er noget helt særligt. Også for børn.
Derfor kan en salmefest noget, som skolernes kristen-domstimer ikke kan, siger Holger Lissner, der selv har skrevet seks af salmerne i den nye salmebog.
Han glæder sig desuden over, at børnene tilsyneladende kan lide både de nye og de gamle salmer.
Det kom især til udtryk i Grundtvigs påskesalme „Hil dig frelser og forsoner“, som i dagens anledning blev udsat for elguitar.
– Vores lærer har fortalt os meget om den salme, og den har en rigtig flot melodi, som jeg selv er ved at lære på klaver, fortalte 11-årige Sofie på vej ud af kirken.
Salmefesten var et udslag af et samarbejde mellem kirkerne og skolerne i Kolding Provsti, og fremmødet var så overvældende, at arrangørerne måtte gennemføre programmet to gange på samme formiddag. Begge gange for fulde huse.
– Vi er stolte over, at der er kommet så mange. Det viser den store værdi og kvalitet af samarbejdet mellem skoler og kirker, siger lederen af projektet Jens Christian Bach Iversen, der til daglig er sognepræst i Dalby