Skriv til Suh

Jeg er for
kedelig…

Kære Suh
Jeg er en 17-årig pige, der har et stort problem: Jeg aner ikke hvordan man fører en samtale! Jeg er så dårlig til at snakke med folk, at jeg altid har haft svært ved at holde på venner. Efter et stykke tid har vi ikke mere at snakke om. Jeg går ud fra, at jeg bliver for kedelig, så vi glider fra hinanden. Folk henvender sig sjældent til mig, og hvis de gør, går det over med tiden! Jeg finder altid først et godt svar 5-30 minutter efter jeg har svaret. Jeg kan faktisk godt lide at snakke med andre. Men gang på gang at kludre i det, giver mig lyst til at trække mig tilbage.
Jeg håber virkelig, du kan hjælpe, da det går mig meget på og gør mig ensom.
N.N.

Kære N.N.
Når du skriver, at du som regel finder på et godt svar efterfølgende, fortæller det mig, at det ikke er din intellektuelle kapacitet eller generelle evne til at formulere dig, der er noget galt med.
Måske du har svært ved at slappe af og være dig selv i samtalesituationerne og får derfor ikke får budt ind med de spændende ting du utvivlsomt har at bidrage med?
Måske du også fokuserer meget på, hvad du tror den anden vil synes er interessant, at du siger og derfor desperat leder efter sætninger eller emner som ikke er „ægte“ for dig?
Prøv bare at være dig selv, og drej bevidst samtalen ind på emner som oprigtigt interesserer dig, og som du har lyst til at tale om. På den måde bliver det nemmere for dig at finde på noget at sige, og det er helt sikkert, at din samtalepartner vil kunne mærke, at der er mere energi og ægthed i jeres samtale.
Det er også en god idé at holde dig orienteret med, hvad der sker ude i verden (eller bare i resten af Danmark) så du ved, hvad det er folk hentyder til i samtalerne, og dan dig en mening om det.
Igen, det vigtige for den gode samtale er ikke, at du er enig med den anden, men at du igennem det, du siger viser, hvem du er – det er det, der er interessant for andre.
Spørg også gerne til ting og emner som kan være af lidt mere personlig karakter, for et venskab kan ikke bygges på overfladiske samtaleemner alene.
Held og lykke med det!
Hilsen Suh

Jeg bliver let jaloux
Kære Suh
Jeg er en fyr på 20 år som er i et ellers godt og velfungerende forhold. Mit problem er, at jeg så hurtigt bliver jaloux på min kæreste og ofte synes, at hun flirter for meget med andre fyre. Jeg ved godt, at hun ikke kunne finde på at være utro, og når jeg bliver jaloux får jeg bagefter dårlig samvittighed.
Hilsen en jaloux fyr

Kære jaloux fyr
Lad mig starte med at sige: nej, du ved ikke, at hun ikke kunne finde på at være utro! For hvis du godt vidste det og inderst inde stolede på det, ville du ikke blive jaloux. Når man får jaloux følelser er det fordi det sætter fantasier eller bekymringer i gang, som man netop inderst inde frygter, kunne blive til virkelighed.
Få snakket grundigt med din kæreste om jalousien og fortæl hende om dine følelser i forbindelse med hendes adfærd. Måske er hun slet ikke klar over, hvad det gør ved dig, at hun flirter med andre, og det er derfor dit ansvar at fortælle hende det.
Jalousien er ikke kun dit problem, men jeres fælles problem, og I må sammen finde ud af en løsning på det.
Hilsen Suh

Jeg vil gerne hjælpe min veninde
Kære Suh
Jeg har en veninde, hvis mor lige er død efter et forholdsvis langt sygdomsforløb. Mens moren var syg snakkede vi om det ind i mellem, men nu da moren er død snakker vi overhovedet ikke om det. Jeg kan mærke, at min veninde ikke er helt sig selv, og jeg vil frygtelig gerne hjælpe hende i denne svære tid, men jeg aner ikke om det er bedst at sige noget eller helt lade være og vente på, at hun selv siger noget?
Hilsen A.J.

Kære A.J
Det er meget forskelligt, hvordan man reagerer efter en nær pårørendes dødsfald. Nogle gør det ved at snakke meget med andre, mens andre går stille med det selv.
Det kan være rigtig svært at være pårørende eller ven, fordi man er bange for at gå for tæt på, eller rippe op i noget uønsket. Det er dog mit indtryk, at alt for mange af os er for bange for at sige eller gøre noget forkert, så vi slet ikke får vist vores oprigtige medfølelse og store ønske om at støtte og trøste.
Fortæl din veninde, at du gerne vil støtte hende, men at du er i tvivl om, hvordan. Således lader du hende vide, at du er der for hende, men lader hende bestemme tempoet og måden.
Hilsen Suh

Har du et problem så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen, Florensvej 14, st. tv., 2300 Kbh. S
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk
Ikke alle breve offentliggøres. Husk at skrive dit navn og din adresse, også selv om du ikke ønsker det gengivet i avisen.
Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk