Thorkil har hjerte for de hjemløse
Thorkil Vestergaard-Hansen ved, hvad det vil sige at sove i en
trappeopgang. Han kender trangen efter en morgenbajer og
smagen af udkogte kartofler fra det lokale suppekøkken.
I dag leder han et kontaktcenter for hjemløse på Amager og er ved at opbygge et krisecenter for mændDet stod ikke skrevet i stjernerne, at Thorkil Vestergaard-Hansen skulle drive et værested for hjemløse med et budget på 1,3 mio. årligt. Eller få del i statsmidler til en længe næret drøm om at starte et mandecenter.For siden Thorkil som nyfødt baby blev bortadopteret af sin teenagemor, er livet gået både op og ned. Først op – fordi hans adoptivforældre i Vejle var aktive kristne i den lokale pinsekirke. Så ned – fordi han som voksen fik et stigende alkoholmisbrug og en kort periode nåede bunden som hjemløs. Så op igen – da han kom tilbage til sine kristne rødder og fik en ny start på livet.
Thorkil Vestergaard-Hansen fyldte 60 år fredag d. 24. februar. Og der er ingen midtvejskrise, der kradser:
– Nej, jeg synes, jeg er ved at nå det formål, jeg blev sat i verden for, smiler han. – Nu er jeg ikke den, der går rundt med armene i vejret, men jeg kan ikke lade være med at sige, at Gud har været fantastisk!
De, der kender Thorkils historie, er tilbøjelige til at give ham ret. Ikke kun fordi han sidste efterår fik sit projekt om et krisecenter for mænd godkendt af staten og modtog 12,5 mio. kr. af SATS puljen. Heller ikke, fordi han nu på ottende år driver det kristne værested Fundamentet i Holmbladsgade på Amager. Men fordi han selv, efter så omtumlet et liv, har bevaret et godt humør og ihærdigt hengivet sig i arbejdet for samfundets udsatte.
Han har selv været på samfundets bund, da et stigende alkoholmisbrug sendte ham på gaden, hvor han levede som hjemløs i en kortere periode. Han kom rigtig langt ned, da han i 10 år blev indlagt på kommunehospitalet over 20 gange til udpumpning. Hele tre gange måtte han ind på Sankt Hans psykiatriske hospital et halvt år ad gangen.
Det var i den periode, han besluttede at vende tilbage til den kristne grundvold, han havde fået som barn. I 1990 meldte han sig ind i Pinsekirken København, der dengang bestod af de to pinsemenigheder: Tabor og Elim. Hans karriere begyndte med frivilligt socialt arbejde ud fra Elim, mens han ernærede sig som buschauffør.
En dag i 1995, da han var på vej hjem fra kirken, følte han, Gud kaldte på ham ud af den blå luft:
– Jeg så alle de forhutlede mennesker på gaden, alkoholikere og hjemløse med deres få ejendele og ølposer. Her fødtes en vild drøm om et værested for hjemløse og udstødte, et sted, som havde åbent hver dag, og hvor der var lovsang i højttalerne osv.
Thorkil havde en uddannelse som pædagog med i bagagen. For at forberede sig yderligere arbejdede han et år som frivillig i værestedet Klippen på Vesterbro. I 1996 tog han Københavns bibelskoles etårige uddannelse for at få den åndelige dimension med. Året efter startede han på en åben uddannelse under Den sociale Højskole i Esbjerg og blev færdig som socialrådgiver i 2001.
Men det skulle ikke blive teori det hele. I 1998 startede Thorkil værestedet Fundamentet på Amager som en selvejende institution med en tværkirkelig bestyrelse. Han sagde sit job ved Liniebus op – selv om han havde drevet det til at blive underviser. Nu ville han hellige sig arbejdet med de hjemløse, men fundamentet var usikkert. Værestedet havde kun to små lokaler og et årligt budget på 50.000 kr. at gøre godt med. Men siden er budgettet dog fordoblet hvert år, så det nu er oppe på 1,3 millioner kroner årligt.
– Det er lykkedes over al forventning, smiler Thorkil. Der kommer nye ind hver dag. Vi har en fast kundekreds på ca. 27 forskellige nationaliteter.
Lokalerne i Holmbladsgade på Amager er udvidet med yderligere en butik på 100 m2 og har nu åbent seks dage om ugen fra kl. 15-21. Der kommer typisk mellem 25 og 30 hjemløse om dagen. Mandag er der banko. Tirsdag er der filmaften. Og sådan er der fastsat et program for ugen. Torsdag er virkelig et trækplaster, for da er det store suppedag. – Nogle af vore brugere er virkelig koksede, når de kommer ind og falder i søvn ved bordet efter 20 minutter, fortæller Thorkil Vestergaard-Hansen. – Det er vigtigt for os at have uddannet personale til at tage sig af dem. Derfor har vi ansat to socialrådgivere, der begge har en stærk faglig baggrund i kommunal sagsbehandling, en på fuld tid og en om lørdagen.
Thorkil er selv fuldt engageret i forberedelserne af kronen på værket: et egentligt krisecenter for mænd.
Det er ofte mænd, der ender som hjemløse. Det sker typisk efter en skilsmisse, hvor mange mænd går i hundene. Et krisecenter specielt for mænd skal dels forebygge og dels få mænd på ret køl, inden de giver op overfor tilværelsen.
Efter at Fundamentet modtog de omtalte satsmidler, har den kristne institution nu en samlet årlig omsætning på 5 mio. kr.
Fra et nyoprettet kontor i et nærliggende kulturhus ser Thorkil Vestergaard-Hansen nu på mulighederne for at finde det rette sted. Et hus, der gerne skulle have en størrelse på 5-700 m2 og faciliteter til 12 beboere. Så efterløn og pension må vente lidt endnu. Ud over travlhed med at udarbejde informationsstrategier og metoder for arbejdet skal han ud at finde egnede medarbejdere. Og hvem ved – når det endelig kører, får han måske yderligere en vision for de udsatte og hjemløse.
For Thorkil Vestergaard-Hansen kan ikke løbe fra sin baggrund. Hverken det kristne fundament eller de barske oplevelser fra samfundets bund.
Mere info:
www.mandecentret.dk