Cafe Sonshine er opfyldelsen af Lissis drøm

Lissi Winther har investeret arven fra sin mor for at realisere drømmen om en kristen bogcafé i VejleLige siden sin barndom har Lissi Winther kunnet tænke sig at lave en kristen bogcafé. Men først for et halvt år siden kunne hun realisere drømmen.

– Jeg tror ikke rigtig, det er gået op for kristenfolket endnu, at her ligger en kristen boghandel, og at jeg faktisk har det hele – om ikke andet så kan jeg skaffe det, siger Lissi Winther fra Sonshine Café i Vejle. Her er hun sammen med et lille udvalg af varerne og caféens jukeboks

Navnet på drømmen er Café Sonshine, og den ligger på Vestergade i Vejle, en af de travle sidegader til hovedstrøget. Man kan ikke læse det på facaden til den fine forretning, men Lissi har faktisk investeret hele arven efter sin mor i caféen.

Hjemmedesignet jukeboks

Lissi tager imod med et stort imødekommende smil. Og man skal ikke have været i caféen i mange minutter, før man er overrasket og fuld af beundring over de mange hyggelige kroge og indretninger, den er fuld af. Midt i butikken står en stor multifunktionel disk med mange bøger og en aldeles uovertruffen jukeboks, fremstillet af en tømrer, men efter Lissis design og idé. Her kan man lytte til 40 forskellige cd’er ved blot at trykke sig til rette på nogle knapper som i en anden Fona forretning – bare i en smartere udgave.
Jeg får straks serveret et isbæger som smagsprøve på en istype.
– Folk ved simpelthen bare ikke, at jeg er den ene af blot to i hele byen, der serverer denne lækre yoghurt is, siger hun næsten mildt bebrejdende.

Ønsker at blive brugt

– Jeg tror ikke rigtig, det er gået op for kristenfolket endnu, at her ligger en kristen boghandel, og at jeg faktisk har det hele, og om ikke andet, så kan jeg skaffe det.
Det er det, det drejer sig om lige nu for hende. Hun har satset alle sine penge i caféen og venter bare på, at kirkerne vidt og bredt skal gøre brug af hende. Og til hvad, er det næsten kun fantasien, der sætter grænser for. Man kan f.eks. bruge caféen til efterkoncert, fødselsdagsparty, hyggeaften eller kreativ komsammen om ditten eller datten. For også hendes åbningstider kan der sagtens ændres ved, hvis nogen ønsker at bruge lokalerne en bestemt aften. Noget af tiden har Lissi en frivillig assistent, nemlig Lisbeth S. Hansen.
– Jeg har f.eks. arrangeret en koncert med et band fra den kristnefriskole Lukas-skolen, hvor hele caféen myldrede med skolebørn. Apostolsk kirke har holdt en hyggeaften her. Hele IMU flyttede engang deres mødeaften herhen. Og fredag aften den 5. maj kommer det internationalt kendte band Watermark og laver koncert i caféen.

Afhængig af opbakning

Lissi ønsker, at caféen må blive en form for et tværkirkeligt forum. – Jeg vil ønske, det kan blive et sted, hvor man bare kan komme for at slappe af og være. Mange har måske ikke altid lige den helt store frimodighed til at invitere bekendte med hen i ens kirkelige sammenhæng, men at foreslå en cafétur er da meget ligetil.
Og Lissi ved, at hun har de ting i sin forretning, som man ikke kan få andre steder i byen, såsom alskens fine smykker, vægpynt, statuetter, kors, dørhamre osv. – alt med et kristeligt præg.
For at Lissis prisværdige solo­initiativ kan lykkes, er hun dog fuldstændig afhængig af, at frikirkerne såvel som folkekirkerne over en bred kam for alvor får øje på hende og gør brug af hende.
– Hvis de synes, det er et værdifuldt sted, så må de bakke mig op. Jeg er helt og afdeles afhængig af, at de støtter mig, siger hun.
Lissi er absolut ikke typen, der hænger med snuden, men der er rent faktisk lidt af et nødråb i denne tilkendegivelse. Hvis ikke hun får mere konkret opbakning, så kan hun økonomisk set ikke holde sommeren over! Og det eneste, det drejer sig om, er, at folk kommer og bruger hende. F.eks. når man skal købe et parti studiebøger eller sangbøger til den kreds eller menighed, man kommer i.

God stemning

Man går nærmest fra caféen let til mode, fordi den gode stemning og de forskellige folk, man snakker lidt med, foruden de hyggelige omgivelser, den gode kaffe og alle de herligheder, man lige snuser til, befordrer det.
Foruden forskellige drikke, der hører sig til på en god café, serveret i store cafékopper og anrettet ved de lækre, bløde stolearrangementer, tilbyder hun lune retter, sandwich, pandekager, tærter, baguettes og meget andet.
Hertil kan man feks. også læse aviser og diverse internationale og danske magasiner, som hun også selv må betale abonnement på, og lokale blade fra byens kirker, hvis de bare vil sende dem til hende.

Tre års forberedelse

Lissi Winther er cand. mag. i engelsk og religion og har arbejdet i et vikariat på den kristne friskole i Vejle en periode. Da det var slut, indså hun, at det skulle være nu, hvis hun skulle realisere sin gamle drøm om en kristen bogcafé. Allerede for tre år siden følte hun på et Indre Missions lederkursus et kald til at gøre alvor af idéen. Siden har hun arbejdet støt frem mod målet ved at være med på mange af de kurser for iværksættere, som kommunen tilbyder. For et halvt år siden viste de rigtige lokaler sig så, og hun slog til. Det har siden kostet mange kampe med kommunen vedr. køkken- og toiletfaciliteter. Men alt har hun klaret. Hele interiøret fremtræder nu i de nydeligste nye, smarte og afstemte limegrønne farver. Lissi har en god smag og er en kreativ person. På en stander udenfor butikken annoncerer hun med et kreativt værksted, hvortil en bekendt om kort tid kommer og vil lave kreative postkort.
Navnet Sonshine er naturligvis bevidst stavet med o i stedet for med u. På engelsk betyder sunshine jo solskin, men med den fiffige fejlskrivning bliver det med o’et direkte oversat til ”søn-skin”. Altså et udtryk for, at her skal Jesu lys skinne. På forretningsfacaden står der ikke noget om, at det også er en kristen boghandel, men kun at der er café. Og det er, for at alle skal kunne få lyst til bare at droppe ind. Stedet er bestemt ikke kun for kristne. Men indenfor kunne også de måske netop falde over en god kristen avis eller et tidsskrift eller komme i snak med andre ”sonshinere” – eller bare få sig en kop et eller andet og gå igen.
Caféen er åben hver dag fra mandag til lørdag.


Artiklen fortsætter efter annoncen: