Matthæus ifølge Pasolini

Langfredag byder DR2 på den italienske mesterinstruktør Pier Paolo Pasolinis prisbelønnede fortolkning af Matthæusevangeliet.

Scene fra Pasolinis film om Jesu liv fra fødsel til død

Den italienske filminstruktør Pier Paolo Pasolini skabte i 1964 filmen ”Matthæusevangeliet”, en filmfortolkning af næsten journalfilm-agtig karakter, en passionshistorie, som ikke tidligere var set magen. Pasolini går tæt ind på evangelisten Matthæus’ beretning og forsøger at skrælle al senere forgyldning og romantisering bort, så den rene, brændende lidelseshistorie står tilbage med den oprindelige fortællings stærke billedsprog. Dette omsætter Pasolini til film, og han tilføjer mennesker af kød og blod og landskabets strenge linjer, fri for dekorationer og billedbibel-pastiche.
Enkelte af filmens scener er optaget i Israel, men størstedelen er indspillet i det fattige, støvede Syditalien, og filmens handling følger nøje evangeliet. Intet er føjet til. Filmen skildrer Jesu liv fra fødsel til død, som Matthæus oplevede ham, en skarpsindig agitator, en brændende, ofte fanatisk førerskikkelse, der hyppigere er vred og aggressiv end blid og tilgivende. Filmen er langt fra tidligere tiders glansbilleder.

DR2 fredag d. 14/4
kl. 15.50