Skriv til Suh

– Hun er helt umulig…!

Kære Suh
Jeg har en datter på knap 3 år. I de sidste par uger har hun været syg og også fuldstændig umulig og urimelig. Jeg prøver at bevare roen, men til sidst kan jeg ikke mere og jeg har råbt meget højt af hende. Jeg bliver utrolig ked af det bagefter, og mest skræmmer det mig, at jeg for første gang har oplevet, at jeg i korte øjeblikke slet ikke rigtig elsker hende. Hvad skal jeg gøre?
Hilsen en ulykkelig Mor

Kære Ulykkelig Mor
Jeg tror ikke, at det passer, at du ind imellem ikke elsker din datter. Til gengæld giver det rigtig god mening, hvis du ind imellem ikke er særlig begejstret for hende. Og der er heldigvis forskel. For selvom vi elsker vores børn ufatteligt højt, kan der godt opstå situationer, hvor deres adfærd og handlinger gør os så vrede eller kede af det, at vi slet ikke mærker de kærlige følelser, vi ellers har til dem. Men de er der inde bag ved.
Små børn i din datters alder kan være både øretæveindbydende, urimelige og meget provokerende. Havde det været et voksent menneske, der havde udsat dig for samme behandling havde du ganske enkelt ikke fundet dig i det, men var gået din vej og været helt klar over, at din reaktion var berettiget. Nu er det din datter det handler om, og derfor oplever du, at dine følelser er forkerte, selvom du reagerer helt normalt.
Prøv at give dig selv lov til at blive vred og sur på din datter, og prøv at huske dig selv på, at det ikke betyder, at du ikke elsker hende. Fokusér hellere på, hvordan du reagerer, når din datter gør dig vred. Prøv at tillade dig selv at sige lidt hurtigere fra i de konkrete situationer således, at dine reaktioner bliver mere rolige og kontrollerede, end når du er i kraftig affekt.
Husk også at tilgive dig selv når du mister besindelsen og kommer til at råbe ad hende, og prøv så at snakke med hende om det bagefter. Fortæl hvorfor du reagerede som du gjorde, og at du er ked af det. Fortæl også din datter, hvordan du kunne tænke dig, at I sammen fik det til at fungere anderledes.
Held og lykke med det!
Hilsen Suh

– Mit humør svinger meget

Kære Suh
Jeg er gravid for første gang og det er helt fantastisk, og min mand og jeg glæder os meget til det kommende barn. Mit problem er, at jeg har helt vanvittige humørsvingninger og at mine følelser for min mand er meget ustabile. Jeg har slet ikke lyst til ham som jeg plejer, og det gør os begge kede af det. Er det helt normalt?
Hilsen H.L.

Kære H.L
Jeg kan berolige dig med, at alt det du beskriver, er helt normal. Mange kvinder oplever det samme under graviditet.
Det kan både handle om, at en graviditet rent fysisk tærer på kræfterne, og at der derfor ikke er så meget overskud til hverdagens små problemstillinger som der plejer at være.
Lyst til sex hænger, særligt for kvinder, også tæt sammen med fysisk og psykisk overskud, så måske er det derfor, at der ikke er så meget overskud på den konto i øjeblikket.
Samtidig sker der en masse hormonelle ændringer i kroppen på grund af graviditeten, og det påvirker dig også både følelsesmæssigt og seksuelt.
Så hvis du og din mand ellers har det godt sammen, så tag det blot helt roligt, I skal nok få jeres samliv i gang igen på et senere tidspunkt.
Hilsen Suh

– Skal jeg stoppe nu?

Kære Suh
Jeg er en ung mand på 23 år. Jeg har en rigtig god veninde som jeg både er gode venner med, men som jeg også har dybere følelser for. Problemet er, at hun kun har venskabelige følelser for mig. Jeg ved ikke om jeg burde stoppe vores venskab helt for at kunne komme videre, men samtidig kan jeg jo også godt lide at være sammen med hende.
Hilsen Vennen


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kære Ven
Det er svært at sige, hvad der er det rigtige at gøre for dig. Hvis det, at hun ikke gengælder dine følelser, ikke smerter dig for meget når du er sammen med hende, og du ellers nyder hendes samvær, så er der måske ikke den helt store grund til at bryde med hende.
På den anden side er det selvfølgelig lidt sværere for dig at komme videre og evt. forelske dig i en anden pige, når I ses jævnligt, men hvis du ikke har det store behov for det på nuværende tidspunkt, gør det jo ikke så meget.
Den dag din veninde får en anden kæreste vil du nok automatisk få anledning til at komme videre, så måske du bare skal se tiden lidt an?
Hilsen Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen, Florensvej 14, st. tv., 2300 Kbh. S
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk
Ikke alle breve offentliggøres. Husk at skrive dit navn og din adresse, også selv om du ikke ønsker det gengivet i avisen.
Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk