Du skal forandre din autopilot

Du er nødt til at forandre din måde at tænke på, hvis du skal forandre dit liv.

Rick Warren
Amerikansk præst og bestseller forfatter

Bag ved alt, hvad du gør, er der en tanke. Al opførsel er motiveret af en tro, og enhver handling har en grundlæggende holdning bag sig. Gud åbenbarede dette tusinder af år før psykologerne forstod det: ”Vær forsigtig med, hvordan du tænker. Dit liv bliver formet af dine tanker.” (Ordsp. 4,23)

Forestil dig, at du sejler en speedbåd på en sø, og autopiloten er sat til at styre mod øst. Hvis du beslutter dig for at vende rundt og sejle mod vest, har du to muligheder for at ændre bådens retning. Den ene måde er at tage fat i roret og med fysisk magt tvinge båden i modsat retning. Ved ren og skær viljestyrke vil du kunne overvinde autopiloten, men du ville mærke en konstant modstand. Dine arme ville til sidst blive udmattede af anstrengelsen, og du ville give slip, og så ville båden straks vende rundt mod øst igen, som den oprindelig var programmeret til.

Det er, hvad der sker, når du prøver at forandre dit liv ved viljestyrke. Du siger: ”Jeg vil tvinge mig til at spise mindre – motionere mere…… holde op med at være så rodet og komme for sent.” Ja, viljestyrke kan frembringe forandringer en kort tid, men det skaber konstant indre pres, fordi du ikke har behandlet den grundlæggende årsag. Forandringen føles ikke naturlig, så til sidst opgiver du, holder op med din diæt og holder op med at motionere. Du vender hurtig tilbage til dine gamle vanemønstre.

Der er en bedre og lettere vej: Begynd med at forandre din autopilot – måden du tænker på. Bibelen siger: ”Lad Gud forvandle dig til en ny skabning ved at forandre den måde, du tænker på.” (Rom. 12,2b)

Dit første skridt i åndelig vækst er at forandre den måde, du tænker på. Forandringer begynder altid først i dit sind. Måden, du tænker på, afgør, hvordan du føler, og dine følelser har indflydelse på, hvordan du handler. Paulus sagde: ”Der skal være en åndelig fornyelse af dine tanker og holdninger”. (Ef. 4,23)

Rick Warrens er præst i Saddleback Church i Californien. Han er forfatter til bestselleren ”Et Målrettet Liv”, hvor denne artikel er fra. På baggrund af bogen har mange kirker iværksat kampagner med ”40 målrettede dage”, hvor man i fællesskab læser og gennemgår undervisningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: