Flyttemennesket

Vi skal flytte – igen. Og det er der åbenbart også mange andre danskere, der skal. Lige nu er der over 52.000 boliger til salg på internetportalen Boligsiden.dk. Antallet er steget med 6-7.000 i løbet af de sidste måneder. Det må være godt at være ejendomsmægler og flyttemand – og fotograf og bygningssagkyndig og ugeavis og advokat og alt, hvad der ellers sættes i gang, når nogle af os vil købe og sælge. Nå ja, og banken og …

Egentlig havde vi ikke regnet med, at vi skulle flytte nu – igen. For vi har som familie flyttet omkring 13 gange på 18 år – både i Danmark og i udlandet. Og før det har jeg selv flyttet omkring 11 gange på 9 år. Nogle steder har vi boet 1-2 måneder. Den længste sammenhængende periode med fast bopæl var på godt 3½ år. Nu flytter vi så igen og tænker, at dér vil vi gerne blive et godt stykke tid. Vi vil gerne udvikle jordforbindelsen, tilhørsforholdet, de nære muligheder.

Som det flyttemenneske jeg er, gør det et stort indtryk på mig at møde og kende mennesker, som kun har flyttet ganske få gange i hele deres liv. De bruger ikke energi på det med at flytte rundt. De har overskud til andre ting. Faktisk giver de mig en slags tryghed og sikkerhed ved at være lige præcis, hvor de er, og gøre det, de gør. Når mit liv flytter rundt, er det rart, at andre har fået et kald til at være det samme sted.

Dér har vi det. Nogle mennesker får et kald til at blive. Andre får et kald til at flytte. Vi gør os nogle tanker om vores liv. Vi lægger planer, og vi drømmer. Men som kristne er vi ikke overladt til vores egne tanker og drømme. Gud omslutter os på alle sider. Vores liv er i hans hånd. Han har tanker og planer med os, og de er meget større end vores egne.

Når jeg ser tilbage, må jeg sige, at midt i alt flytteriet har flyttemennesket haft et andet fast holdepunkt, nemlig det at være i Guds planer og tanker med mine egne planer og tanker. Man kan kalde det ”et hjem, der følger med uden at flytte sig”. Uden at skulle gøre dette alt for filosofisk og vidtløftigt er det dette hjem, der har givet mig tryghed i hvert flyt, og som også giver mig tryghed i det næste. For det har at gøre med at være i Guds hånd overalt.

Midt i det enorme udbud og de mange muligheder får jeg ganske enkelt lov til at bede Gud om at lede mig til det rigtige sted. Måske kommer der en dag en ny ”flyttemeddelelse”, men indtil videre kan jeg overlade boligudbudet til alle de andre flyttehungrende danskere. Flyttemennesket har nemlig fundet et sted.