Musik til advent

Adventstid er Messias-tid. Rundt omkring i nogle af landets større kirker opføres i de kommende uger Händels store og geniale oratorium Messias, der om noget er blevet adventstidens musikværk.

G.F. Händel (1685-1759) skrev musikken til sit oratorium Messias på kun tre uger i efteråret 1741

Men sådan har det ikke altid været. For Händel selv hørte værket påsken til, og han dirigerede det også selv efter eget ønske som optakt til påsken i 1759, kun en uge før sin død.
Ser man på teksten til Messias, er det nærliggende nok at tænke på det som et påskeoratorium. Men et adventsoratorium er det også: Forventningen om Frelserens komme – og genkomst – fylder godt i tekstforlægget.
Så det giver god mening at lytte til dette pragtværk som optakt til fejringen af Jesu fødsel – og endnu mere mening, hvis man tillige lytter efter teksten.
Charles Jennens hed manden, der leverede teksten, og han havde sammensat den udelukkende af bibelvers. Inden han gav Händel den, skrev han, at han håbede, at Händel ville lægge hele sit geni og alle sine evner i det, „så kompositionen må overgå alle hans tidligere kompositioner, ligesom temaet overgår alle andre temaer. Temaet er Messias“.
Det kom til at overgå alle Händels øvrige kompositioner – og det meste musik i det hele taget.
Teksten kan man finde på både dansk og engelsk i Nils Holger Petersens bog om værket, og musikken findes i et utal af indspilninger.

Nye indspilninger – til at blive opløftet af

Den nyeste er med Edward Higginbottom, hvis indspilning af Bachs Johannespassionen hører til blandt de mest roste.
Higginbottoms indspilning udmærker sig ved at bruge en version af kompositionen, Händel skrev i tilknytning til påsken 1751. Her er der udelukkende brugt drenge- i stedet for kvindestemmer, hvilket giver et noget andet lydbillede, end man er vant til.
På det tidspunkt havde Händel for længst afsluttet kompositionen af et af de andre oratorier, der regnes blandt hans bedste: Solomon, som også foreligger i en ny indspilning – med Joachim Carlos Martini fra Naxos, og den kan i kraft af den lave pris konkurrere med en hvilken som helst anden.
Händels samtidige komponistkollega, Antonio Vivaldi, skrev også meget kirkemusik. Vol 2 af cd’er med Vivaldis samlede kirkemusikværker er kommet på Naxos, og det er som sædvanlig opløftende at lytte til.
Det hjælper altid på humøret at lytte til Vivaldi – og Händel.
NJV

Händel: Messias (1751 version) (2 CD) • 142 min.
Händel: Solomon (2 CD) • 160 min.
Pris pr. stk.: 119,75 kr. Kirkebutik.dk-pris: 110 kr.

Vivaldi: Laudate pueri (Sacred Music 2) • 61 min. Pris: 59,75 kr.
Kirkebutik.dk-pris: 55 kr.