Erhverv & Iværksættere
Nøglen til succes

Succesfyldt ejendomsmægler giver kvalificerede
råd til, hvordan du undgår fiasko som iværksætter.Man tror selv, man er den bedste. Den kant skal man ud over for at få succes.

Kurt Skafsgaard

– Man skal ikke kun ansætte nogen, der minder om en selv. Ansæt altid nogen, der er bedre end dig selv! Her er virksomhedens succes vigtigere end ens stolthed, fortæller Kurt Skafsgaard, der netop har solgt Danmarks mest blomstrende ejendomsmæglerforretning til DanBolig, Vejle. I dag driver han Skafsgaard Development A/S, der udvikler ejendomme i Danmark.
– God ledelse er ikke at tage de forkerte beslutninger og have de rigtige medarbejdere.
Mange dør ved, at de tror så meget på sig selv, at de ikke sørger for at træffe de rigtige valg for virksomhedens vækst. Begge dele kan ikke lade sig gøre.

Start i lære uden risiko

– Hvis dine drømme skal gå i opfyldelse, kan du starte med at brainstorme med en flaske rødvin og gode venner. Idéer fødes, når man holder fri og har det lidt godt, smiler Kurt.
– Og så er det vigtigt at gøre det, du kan. Det, jeg laver, er det jeg kan – sælge huse. Hvis jeg skulle starte en italiensk is-butik, var jeg nødt til at have alle sanser på højeste potens, fordi jeg ikke har prøvet det. Men derfor kan jeg godt være inspirator i sådanne projekter, siger Kurt.
– Jeg var heldig at få lov til at starte en ejendomsmæglerbutik for en advokat med hans penge. Der drog jeg mig en masse erfaringer, inden jeg gik ud og prøvede selv.
– Du er nødt til at finde ud af, om dit talent er så godt, at der er andre, der vil ansætte dig til dette. For hvis de vil det, og du har succes, så kan du også starte selv. Lær først noget om at drive en virksomhed, siger han, og kommer med et godt råd mere:
– Nogen opererer med ingen løn i to år. Hvis du vælger det, kræver det virkelig opbakning hjemmefra samt fra et godt netværk og en samarbejdspartner. Lav enten en bestyrelse eller få en medejer. Det afhænger af dit temperament.

Idérig

Kurt er engageret og brænder så meget for noget, at alle omkring ham bliver sat i brand.
– Jeg får masser af idéer, men går kun videre med ganske få. Kun 1 ud af 20 af dem er rigtig gode, fortæller han.
Når noget ikke virker, så er han hurtig til at stoppe. Også i dagligdagen.

Gør aldrig det

Da jeg spørge Kurt, om der var noget, han aldrig skulle have gjort, bliver han helt, helt stille … tænker længe og siger … ”næh”. Han står ved alle sine valg som virksomhedsleder.
– De triste år var de otte år, hvor jeg skulle lære af andre. Men det var helt nødvendigt at spidse ører dengang som føl, fortæller han om sine første år som ansat under andre.
– Jeg måtte næsten lyve mig til at få aftaler på mit første job, fordi jeg var alt for ung – 25 år. Egentlig måtte jeg ikke sælge huse de første tre måneder, men allerede efter tre uger sneg jeg mig ud på min første fremvisning. Da jeg først kom ud, vurderede mit første hus og straks fik det solgt, var det ikke noget problem at komme i marken, smiler den 35-årige ejendomsmægler.
Erhvervsmanden hviler sig fra kl. 23-05, fordi han arbejder bedst fra kl. 5-7 og om aftenen. Så tager han et powernap over middag. Nogle gange tre powernap.
– Der var engang, jeg prøvede at arbejde igennem uden at sove. Men det virkede ikke.

Læs om dem, der kan

Den danske holdning med jantelov bliver ikke effektueret i Kurts arbejde. Hans bibler er den autoriserede danske oversættelse fra 1992 og ”7 gode vaner” af Stephen Covey.
– Jeg har læst meget om alle dem, som kan. Virksomhedsejere er min inspirator, fordi jeg her bliver sat ind i deres klub af andre virksomhedsejere og får sat tingene i et større perspektiv, siger Kurt Skafsgaard og vender interessen mod de økonomiske dispositioner:
– Sæt forbruget til en femtedel af indtægterne, så der hele tiden er 4/5 at lege videre med. Lad være med at bruge pengene, men investér dem.
– Skal du belønne dig selv, så køb noget, der svarer til en femtedel af investeringerne.
Sæt dig ikke hårdt ved at købe en eller anden smart strandvejsvilla, for det går op og ned. Den eneste tryghed er din konto, selvom virksomheden topper og bunder. Gør det jysk: spar op til dårlige tider! siger Kurt og udfordrer alle selvstændige til at lave visioner og målsætninger for, hvad man vil det næste år:
– Nyd at se tilbage på det, du sat flueben ved. Der skal også være nogle provokerende mål med nogle stunts i, slutter Kurt Skafsgaard.