Ægtefæller til præster i oprør

Hele familien er gift med jobbet, men vil ikke blive ved med at finde sig i arbejdsforholdene. De sidste dage har en stor gruppe ægtefæller til præster kritiseret præsternes arbejdsforhold. Både kirkeministeren og præsteforeningen får en tur i møllen for at svigte deres ægtefæller.

Når en præst bliver ordineret, får det også konsekvenser for ægtefællen, selvom de ikke bliver hørt om arbejdsforhold. Det har fået en stor gruppe præste-ægtefæller til at kritisere kirkeministeriet.

35 ægtemænd- og koner til præster kritiserer kirkeminister Bertel Haarder og ægtefællernes fagforening i et åbent brev i Kristeligt Dagblad.
– Vi kan kun følge slagets gang på sidelinien, skriver de afmægtigt. Ingen bliver tilsyneladende hørt i arrogancens korridorer, hvor beslutningerne træffes.

Kritik af boligforhold

Kirkeministeren kritiseres blandt andet for den hårde fremgangsmåde ved forhøjelsen af boligbidragene i præstegårdene, som belaster præstefamiliernes budgetter med flere tusinde kroner ekstra til månedlig husleje i ofte store hjem, der er i forvejen er dyre at varme op. Og det selvom man ikke er garanteret bedre vedligeholdelse, fordi man ikke er beskyttet af lejeloven.
Medens boligejerne har tjent 700 kroner om dagen – skattefrit, er præsterne og deres ægtefæller tvunget til at bo i et hus man ikke selv ejer, og som skal fraflyttes, når præsten stopper eller dør.

Forringelse af
arbejdsvilkår

Frustrationen fra ægtefællerne skyldes også mange andre arbejdsforhold for præsterne. Præsteforeningen har ikke formået at forhandle en løn, der svarer til den tid præsterne bruger på at uddanne sig.
– Hele debatten om præsters fridage fik pressen afsporet med ”smarte” overskrifter om, at præster ikke ville arbejde som søndagen. Men bagved gemmer sig det ganske alvorlige problem, at mens den gennemsnitlige danske lønmodtager for længst har fået femdagesuge og ekstra betaling for arbejde på skæve tidspunkter, står præsterne stadig til rådighed 24 timer i døgnet alle ugens 7 dage – og dét uden tilnærmelsesvis at kunne hæve en direktørløn ved hvert månedsskifte, skriver de svigtede ægtefæller i deres brev.
Kirkeministeren har været tavs i sagen indtil redaktionens slutning.