Manasses sønner vender tilbage til Israel

I november 2006 blev et nyt kapitel indledt i Israels historie. 218 af ”Manasses sønner” kom med fly fra Indien til Ben Gurion flypladsen i Tel Aviv – som de første officielle tilbagevendte fra en af de ti stammer, der har været forsvundet i 2000 år. ”Manasses sønner” er de første og eneste,
som er anerkendt af rabbinatet i Jerusalem.Udfordringen møder Michael Freund, grundlæggeren af organisationen Shavei Israel i Jerusalem, som i årevis har kæmpet for anerkendelsen.

Michael Freund er en troende jøde, der holder sig til traditionen om at bede tre gange dagligt. At den forsvundne Manasse stamme nu er fundet i Indien, ser han som et bevis på, at bøn betaler sig. Her er han omgivet af børn fra Manasses stamme.

– Det føles, som om Gud alligevel ikke har glemt os, siger han med stor entusiasme.
– Vi i Israel kan have brug for opmuntring i en tid som denne. Det er let at blive deprimeret og resigneret. At Manasses sønner nu bliver ført tilbage til Israel, er for mig en himmelsk påmindelse om, at Guds løfter står fast.
Michael Freund arbejdede i Israels udenrigsministerium under Netanyahus regeringstid.
En dag kom der et brev fra nogen i Indien, som kaldte sig ”Manasses sønner”.
– Jeg var en nær bekendt af informationschefen, som brevet havnede hos, og på den måde hørte jeg om det, mindes han.
Michael Freunds interesse blev vakt. Nogle år senere grundlagde han Shavei Israel.

Først så det lyst ud

Netanyahu stillede sig positiv over for sagen, og hundredvis af Manasses sønner fik lov at komme til Israel på turistvisum. Men så tabte Netanyahu valget, og den nye regering sagde stop.
Derfor satsede Michael på at gå udenom regeringsbureaukratiet – ved at henvende sig til rabbinatet.
Den sefardiske overrabbiner Shlomo Amar sendte en officiel rabbinsk domstol til Nordøstindien. Resultatet var tydeligt: Der herskede ingen tvivl om, at inderne virkelig nedstammede fra Manasses stamme, fortæller Michael.

Unge i bøn på et center i Indien; ligesom 7000 andre af Manasses sønner venter de på at flytte til Israel.

De, som tidligere var kommet til Israel på turistvisum, havde levet som andenklasses borgere. Men med de 218, som kom i november, var der tale om officiel indvandring, og de blev modtaget i statens modtagelsescentre i Nazaret og byen Carmiel.
Selv ”International Fellowship of Christians and Jews” stillede op med et bidrag på en million dollar, tilføjer Michael, der er troende jøde og holder sig til traditionen med at bede tre gange om dagen, præcis som Bibelens Daniel.
Alligevel beder han kristne om at gå i forbøn. Det står i Bibelen, at udlændinge skal bære dine sønner og døtre. Og det er i bøn, at vi bærer, mener Michael.
– Bed om, at de 7000 af Manasses sønner, som er tilbage i Indien, får mulighed for gøre det samme, nemlig indvandre til Israel.
Michael tror, at den genfundne stamme kan bidrage til en klarere israelsk identitet og give mere pionérånd i landet.
– De er præget af samme iver, som pionererne var i besiddelse af, da Israel blev grundlagt, præciserer han. I den seneste krig var det værnepligtige fra Manasses stamme, som påtog sig de farligste opgaver. De bryder trenden i Israel i dag, der går på at undgå militærtjeneste.

Læs mere her