Salmer med trommer, klokkespil og kontrabas

Himmelblå er det poetiske navn på Århus orkestret der i efteråret 2006 udgav pladen ”Sorrig og glæde”. Pladen indeholder 10 kendte salmer, i nye fortolkninger.

Fra venstre: Jacob Schjødt Worm, Jesper Smalbro, Maj-Britt, Keld Braüner og Camilla Yoo.

Himmelblå består af Jesper Smalbro på kontrabas og elbas, Keld Braüner på trommer, Maj-Britt på vokal, Camilla Yoo på guitar og klokkespil m.m. og Jacob Schjødt Worm på guitar og melodika m.m.
Orkestret har eksisteret siden 1998 og i 2003 udgav de Ep’en ”Himmelblå”. ”Sorrig og glæde” er deres første plade.
Til spørgsmålet om, hvor navnet stammer fra, er der tvivl i orkestret.
Men måske kommer det af, at der i det første øvelokale de havde stod Himmelblå på væggen.
– Vi valgte navnet, fordi vi godt kunne lide det sanselige i det blå, og fordi det refererer til himmelen.

Kærlighed
ved første tone

Himmelblå er ikke bare salmer som vi kender dem. Det er Salmer på en helt ny måde.
Men hvad er det, der får fem unge mennesker til at kaste sig over noget så tungt og gammeldags som salmer.
Det er kærlighed, siger de.
– Man kan måske få en fornemmelse af, at vi vil kritisere de gamle salmer, men vores engagement i dem, udspringer mere af kærlighed end af kritik.
– Der ligger så megen livsvisdom gemt i salmerne, som det er ærgerligt ikke at få glæde af. Derfor forsøger vi at formidle salmerne i et musikalsk sprog, som er forståeligt for flere i dag, end den traditionelle kirkemusik med orgel og korsang, fortæller Jesper Smalbro.

Pop og jazz

Himmelblå fortolker salmerne i en blanding af pop og rock.
I præsentationen af sig selv på hjemmesiden, skriver Himmelblå, at de med inspiration i den nordiske tone forsøger, at skabe en akustisk præget lyd.
Hvis nogen skulle være i tvivl om, hvordan den nordiske tone lyder, så kan man bare købe Himmelblå’s nye plade, og finde ud af det.
Gruppen sætter altid vokalen i centrum.
– Det er jo nogle fantastiske tekster, der er i salmerne. Det er smuk poesi, og derfor er det også vigtigt for os, at teksten er i centrum, siger Himmelblå.
– Nogen har lyden som en fast ramme for en tekst. Vi har teksten som en fast ramme, og så skaber vi lyden, fortæller Himmelblå.

Gør det lettere
at forstå salmerne

Salmer er for mange enten noget man overhovedet ikke kan forholde sig til, eller også er det noget, man nærmest anser for helligt, og urørligt. Så hvordan bliver det modtaget, når man piller ved dem.
– Vi har en fantastisk oplevelse af, at ramme meget bredt. Mange unge giver udtryk for, at vores musik gør det lettere at forstå salmetekster, som ellers kan være vanskelige at trænge ind i.
Samtidig siger voksne og ældre mennesker, som måske har sunget salmerne et helt liv, at de forstår dem på en ny måde, så budskabet bliver friskt igen.
Det er skønt, at så mange giver udtryk for, at de kan bruge vores musik til noget!

De gamle
salmer er kernen

– Det sker, at folk spørger os, om ikke vi begynder at skrive salmer selv, men det er der ikke udsigt til – det er ny-fortolkningerne af de traditionelle salmer, der er vores hjertebarn.
Arbejdet med at om-arrangerer salmer i et mere moderne musikalsk sprog er kernen i Himmelblå.
– Salmerne er resultatet af, at digtere har siddet og tænkt grundigt over tingene – og det skinner igennem!
Det er ofte virkelig god poesi, og meget kloge ord!
Nogle af teksterne har holdt nu i adskillige århundreder, hvilket også er udtryk for en usædvanlig kvalitet og ”slidstyrke”, fortæller bassist Jesper Smalbro.

Er himlen blå om ti år?

”Sorrig og glæde” er som sagt den første plade fra himmelblå og den har solgt godt. Måske er den starten på en stor karriere, måske bliver den det sidste vi hører til Himmelblå. Men hvad tror Orkestret selv, at de laver om ti år?
– Man kan aldrig vide om Himmelblå består, som det band vi er nu.
Men der er ingen tvivl om, at vi stadig spiller én eller anden form for rytmisk kirkemusik. Det ligger så dybt i os, at vi nok ikke stopper med det igen!


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Himmelblå – Sorrig og glæde kan købes ved Hosianna.dk – 149,95.