Angst og vrede

Dr. Henry Morris
Grundlægger af Institute for Creation Research

Vær stille over for Herren, vent på ham; far ikke op over den, der har lykken med sig og får sine planer gennemført. Bliv ikke vred, lad din harme fare, far ikke op, det bringer kun ulykke. (Salme 37:7-8)

Vi har alle ”faret op” over ondskabens fremgang, og hvor anderledes tingene er nu. Vi føler afmagten ved hjælpeløsheden, frustrationen over forvirringen og endda vreden over ”hvorfor gør Herren ikke noget?”
Det er det følelsesmæssige standpunkt i salme 37. Det hebræiske ord for at ”fare op” er charah, som betyder at være ”hed” eller ”ophidset” eller ”brændende” – rent ud sagt vred. Heldigvis tilbyder salmisten en kur mod smerten.

Fem beroligende kure

Stol på Herren, og gør det gode. (Salme 37:3)
Der er to dele i denne kur. Den ene er intellektuel – hav tillid (Salme 118:8-9), den anden er praktisk – gør det gode (Romerbrevet 12:21). Den ene er indstilling, den anden er handling. Husk Jakobs formaning om tro og gerninger.

Find din glæde i Herren. (Salme 37:4)
Det hebræiske verbum ’anag kan oversættes til ”at blive forkælet.” Lad den himmelske far give os, hvad vort hjerte ønsker. Jesus lover i Matthæus 6:33 at give os ”alt det andet i tilgift”, hvis vi søger Hans rige først. 

Overgiv din vej til Herren. (Salme 37:5)
Vi får at vide at vi skal ”vælte os” eller ”svælge” (på hebræisk galal) i Herren på vores rejse med Ham. Se salme 119:30-33 som et godt bibelsk eksempel.

Vær stille over for Herren, vent på ham. (Salme 37:7)
Først ”vær stille”, derefter ”vent på Ham.” Vores angst og vrede kan afhjælpes, når vi bliver mundlamme af overvældelse over Skaberens ærefrygtindgydende majestæt (Zacherias 2:13).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bliv ikke vred, lad din harme fare. (Salme 37:8)
Lad til sidst din vrede bogstavelig talt falde ned og ”vend dig hurtigt bort” fra vrede (Ordspr. 29:22; Efeserne 4:26).
Bibeloversættelsen The Message omformulerer det ”Tøjl din vrede, kassér din forbitrelse, slå koldt vand i blodet – det gør bare tingene værre.”
Vi har ofte tendens til at kæmpe følelsesmæssigt – især når vi forsøger at bekæmpe ”alt, som trodsigt rejser sig mod kundskaben om Gud” (2 Kor 10:5). Mens Guds kure vil give os styrke til at sejre mere i vores åndelige kampe.