Ferie i udlandet
Tag på åndelig rejse til Iona

Rejseselskabet Unitas arrangerer rejser til den isolerede skotske ø Iona, hvor en af den keltiske kirkes pionérer grundlagde et kloster.
Her er der tid til ro og eftertanke i en smuk natur og et kristent fællesskab, som stadig lever.I tråd med den voksende interesse for retræter og klosterliv, arrangerer Unitas nu rejser til en meget isoleret lille skotsk ø.

St Mary’s Abbey, Iona

Iona er en lille vindblæst ø ud for Skotlands vestkyst, kun 6 km lang og 2 km bred. På trods af sin ringe størrelse rummer øen alligevel store naturmæssige variationer: Klipper, hvide strandstrande, lyngarealer, og på sydspidsen findes det berømte grønne Iona marmor. Et afsides sted, men øen tiltrækker mennesker fra hele kloden.

Munke skabte nyt
klostersamfund

Sankt Columba er en af de mest kendte skikkelser i den keltiske tradition. Han rejste i 563 fra Irland i en lille båd sammen med 12 vejfarende munke. Baggrunden var, at han var kommet i konflikt med sin overordnede om en kopi af en salmebog. Det førte til et voldeligt opgør, hvor mange blev dræbt. Som bod besluttede Columba at rejse til Skotland som missionær for at frelse det samme antal sjæle, som var dræbt i konflikten.
Han lod vinden bestemme, hvor hans nye bestemmelsessted skulle være. Da munkene kom til Iona og gik i land på den stenede kyst – der i dag legendarisk kaldes ”Sankt Columbas Bay” – begyndte de et nyt liv. De grundlagde et helt nyt klostersamfund, som fik stor betydning for udbredelsen af kristendommen i store dele af Europa, helt til Rusland.

Benediktinerkloster

I middelalderen husede øen et benediktinerkloster. Det forfaldt imidlertid efter reformationen og henlå i ruiner indtil 1930´erne. På det tidspunkt var der en stor arbejdsløshed i Skotland, og en gruppe unge teologer fra Glasgow fik beskæftiget en gruppe håndværkere med at renovere domkirke- og klosterbygningerne på Iona.

Håndværkere genskabte
kristent fællesskab

St. Martin’s kors

Hermed fik den vestlige del af Skotland sin mest velbevarede middelalderbygning.
Arbejderne delte både arbejdsfællesskab og gudstjenestefællesskab, og ud af dette voksede The Iona Community, et tværkirkeligt fællesskab af både præster og lægfolk, der i dag driver Iona Abbey.
I dag har Iona Community godt og vel 200 medlemmer, som alle med deres medlemskab har forpligtiget sig til at leve i overensstemmelse med kirkens retningslinier.
Iona Abbey er hverken et retræte- eller et kursuscenter, men det har elementer af begge dele i sig. Det er et sted, hvor man kan komme og bo i op til en uge.
Når rejseselskabet Unitas rejser til Iona i september med et hold gæster, skal de deltage i livet på Iona Abbey, bo på MacLeod Centre, og lade sig inspirere af det tætte bånd, der er mellem hverdagsliv og gudstjenesteliv der. Gæsterne får mulighed for at tage del i fællesskabet, både i gudstjenester, de praktiske arbejdsopgaver og i det kursusprogram, der er lagt for ugen. Derudover bliver der rig lejlighed til at nyde Ionas smukke natur.
Schwartz


Artiklen fortsætter efter annoncen: