At genopdage sin ægtefælle

Allan Høyer fortæller om
en par-retræte på Sostrup Slot.Foreningen Familier På Vej lærer folk at sætte værdi på deres parforhold og standse op i en stresset tid. For mig blev en enkelt retræte-weekend indgangen til at genopdage min ægtefælle.Sostrup Slot ligger som et levn fra en svunden tid – majestætisk og alligevel beskedent svøbt ind i skov og voldgrav ved den lille by Gjerrild derude på Djursland.
Her trak vi os tilbage, 10 par en weekend i marts, hvor solen stadig skulle kæmpe for at få bugt med kulden. Vi havde meldt os til en såkaldt par-retræte med underteksten: ”En pilmgrimsrejse ind i tosomheden”.

Krise eller ej

Ingen spurgte os, om vi kom, fordi vi stod midt i en akut krise, og det var også lige meget. For her handlede det om at lære at tale sammen, lære at reflektere, lære at lukke uvedkommende påvirkning ude. Krise eller ej. Jeg fristes til at sige: Lidt krise har man vel altid!

Tosomhed

Vi genopfriskede ordet Tosomhed som det helt store mantra i løbet af weekenden.
Jo, det lugter bestemt af pædagog-sprog, men der var faktisk også en hel del pædagoger med på kurset (f.eks. min kone!), så jeg hyler gerne med de ulve, jeg er iblandt…
Tosomhed gi’r for resten mening – for hvorfor leve sammen, hvis man ikke er ét?

Være gennemsigtig

Vi hørte om det at være på en transparent – altså være gennemsigtig – om den lyttende kommunikation (LOK-metoden), om kritikkens kælder, der burde være permanent aflåst, om åndens frugter og udrustning, nedrustning og afrustning.
(Det er helt bevidst, at jeg ikke forklarer det hele, for I skulle gerne blive nysgerrige forud for den næste weekend!)
Indlæggene fra oplægsholderne blev afløst af rigelig tid til Parmeditation.

Endnu et ord

At sidde i enrum med sin ægtefælle og svare på spørgsmål som: ”Hjælper du din ægtefælle og dine børn med at gøre det, de er i gang med?”
”Hvor højt ligger Åndens frugter i jeres tosomhed på en skala fra 1-10?”
Eller hvad med den her:
”Skriv de fem bedste egenskaber ved din ægtefælle.”

Point of no return

Det var her, mens vi sad sammen i det højloftede slotsværelse i de store røde møbler – som var vi en grevinde og en baron – og kiggede på hinanden, mens stilheden kælede for os – det var her, at jeg opdagede, hvorfor jeg holder så meget af min kone.
Jeg kunne faktisk fremhæve fem egenskaber, og jeg havde tiden til at forklare hende, hvorfor jeg elsker netop de egenskaber ved hende.
”Skat, tak fordi du giftede dig med mig!” udbrød jeg grådkvalt midt i vores meditation.
Hun tog det ikke ilde op.
Det var et point of no return for mig. Ikke fordi jeg har overvejet at skille mig af med min ægtefælle, men fordi jeg nu ved, at kærligheden skal genopdages, så pagten kan fornyes.
Der er nok, der vil slide på et forhold.
Men Ting Ta’r Tid, påpegede vores foredragsholdere.
Og hvor har de ret.
Nu har jeg givet min kone et permanent taletidskort. En mulighed for at meditere sammen med mig – om det, vi for min skyld godt må kalde vores tosomhed.
For resten: Hun fandt også fem gode egenskaber ved mig!

Næste retræte er den 21.-23. september. Flere oplysninger kan findes på www.familierpaavej.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: