Selv fjolser forstår evangeliet

Søndag den 8. juli gav den verdenskendte gospellegende Andraé Crouch koncert i Kolding Kongressal.Han har ikke hentet sin filosofi på et musikkonservatorium eller et teologisk fakultet. Andraé Crouch ser meget enkelt på troen: Selv et fjols kan tage imod Jesus, siger den 65-årige gospel-legende, som vi mødte under hans besøg i Kolding i juli måned.

– Jeg ville ikke leve, hvis jeg ikke kendte Jesus, siger en hårdt prøvet Andraé Crouch. Fotograf: Jan Erdal

Folk rejser sig op næsten i ærefrygt og begynder at løfte hænderne i vejret, da Andraé Crouch, 65-årig seniorgospelartist fra Los Angeles, godt en time henne i sin megakoncert sætter sig til klaveret og begynder at spille Through It All, It Won’t Be Long og andre af de helt store sange, som har gjort ham til den ubetingede gospelkonge i nyere tid. En ære, der ses, hvis man går ned ad Hollywood Boulevards Walk of Fame, hvor Andraé Crouch er foreviget med en stjerne side om side med blandt andre Mahalia Jackson.

Dedikeret sit liv til åndelig musik

Siden han var en helt ung teenager, har han dedikeret sit liv til den åndelige musik, og det kunne Gud vældig godt lide:
– Gud gi’r mig musik. Da jeg sagde til ham, at jeg ville spille for ham, så blev han SÅ begejstret! Han vidste, at han kunne stole på, at jeg ville holde mit ord. Han gi’r mig sange hver eneste uge, nogle gange 5-6 sange om dagen, fortæller legenden, som har presset den sidste energi ud af sig selv på scenen i Kolding Kongreshal – og nedenunder scenen sidder træt og sammensunket i en stol.
– Det er ufatteligt! Det eneste, jeg gør, er at lytte, og så prøver jeg at spille det, jeg hører. Nogle gange, når den oplevelse er ovre, så har jeg optaget det og andre må spille det for mig, for jeg ville ikke kunne spille det igen efter hukommelsen, fortsætter Crouch.

Livet har været hårdt

Livet har været hårdt ved ham: Han har en sygdom, som gør hans bevægelser langsomme, og han virker afkræftet. Han har overlevet cancer op til flere gange og har mistet både sine forældre og en bror på grund af kræft. Alligevel sprudler han på scenen stadig af den energi, som nærmest er et varemærke for genren.

Englene er med,
når du lovsynger

– Englene dumper glæde ned i dig, forklarer Andraé Crouch.Fotograf:
Jan Erdal

– Glæde er ikke noget, du SKAL forsøge at finde frem. Det handler ikke bare om, at du var nede i mudderet og siger ”Wow, jeg blev frelst, pris Herren!” Nej, det er ikke det. Det er, at selv når vi ikke føler for det, så er der engle, der slår lejr omkring de troende, og når du begynder at prise Gud, så kommer englene og er med i lovprisningen, og samtidig kommer de med velsignelser og gaver fra Gud.
– De begynder at dumpe glæde ned i dig, og som jeg sagde til publikum i aften: Spørg mig ikke, hvordan det sker, det ved jeg ikke, men det virker, siger Andraé Crouch.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jesus er min motivation

Den enkle livsfilosofi ligger neden under hans enorme produktion som et varmtvandsrør, der har forsynet ikke kun ham selv, men hele kristenheden i Vesteuropa med uforglemmelige oplevelseskilder: ”Tag mig tilbage Gud, til det sted, hvor jeg første gang modtog dig”. ”Snart, ja meget snart, skal vi mødes med kongen”. ”Gennem alt har jeg lært at stole på Jesus, gennem alt har jeg lært at stole på Gud”.
Citater fra sangene afslører naiviteten, som stadig strømmer ud af den gamle spiritual-kæmpe:
– Jeg ville slet ikke leve, hvis jeg ikke kendte Jesus. Jeg tror ikke, jeg ville have nogen som helst form for motivation, hvis jeg ikke kunne vågne om morgenen og tilbede og prise ham. Bibelen siger, at hvis du bare tror, at han blev født for at frelse dig og tog til Golgata for at betale for dine synder, og du inviterer ham inden for som din Herre og frelser, så behøver du ikke engang at kunne forstå det; han gør selv arbejdet. Det er så simpelt, at ikke engang et fjols kan gå galt i byen, replicerer kæmpen fra Guds eget land, som har lært sig at stole på Herren, også når det var svært.