Kristelig Fagbevægelse har vundet en sag om sexchikane

Kristelig Fagbevægelse har netop vundet en sag om sexchikane ved retten i Aalborg.
Sagen var ført for to unge kvindelige tjenere, som hver fik 10.000 kroner i erstatning.”Søde” kommentarer om at være morgensød, se godt ud, dufte dejligt og være charmerende, er sexchikane.

– Man skal ikke acceptere berøringer eller ”søde” bemærkninger med seksuelle undertoner, siger advokat Mette Lykkegaard.

Det er blevet slået fast ved retten i Aalborg, hvor Kristelig Fagbevægelse netop har vundet en sag, som var ført for to piger. Hver fik de 10.000 kroner i erstatning.
Pigerne var tjenere og følte sig seksuelt chikaneret af en direktørs friske kommentarer og opførsel. Blandt andet havde den ene af pigerne serveret en pizza for ham og for sjov skrevet på regningen, at den kostede 1.000 kroner. Han kommenterede det ved at spørge, om der så ikke var noget ”ekstra” tilbehør, og lagde samtidig en hånd på hendes skulder. En anden gang følte den ene af pigerne, at direktøren havde siddet og set på hende en hel aften.

Selv små ting kan
være sexchikane

I sin afgørelse skriver retten, at friske bemærkninger og en hånd på skulder, arm eller ryg ”findes ikke i sig selv at være udtryk for en krænkelse”.
Men i betragtning af andre tilkendegivelser af seksuel islæt, og fordi pigerne følte sig seksuelt chikaneret og havde gjort opmærksom på det, er det ”en samlet vurdering … at de har været udsat for en uønsket adfærd med seksuelt islæt”. Kristelig Fagbevægelses juridiske chef og advokat i sagen var Mette Lykkegaard. Ifølge hende viser dommen, at selv små ting kan være sexchikane:
– Direktørens advokat forsøgte at gøre hans bemærkninger og opførsel bagatelagtige, men dommen viser, at selv små ting kan være sexchikane, og den sætter nye grænser for, hvor lidt der skal til, for at det er sexchikane. Samtidig var det afgørende, at medarbejderne fra starten var gået til deres daglige leder og havde klaget over, at de følte sig udsat for sexchikane, siger hun.
Mette Lykkegaard understreger desuden, at dommen viser, at man ikke skal acceptere berøringer eller ”søde” bemærkninger med seksuelle undertoner.