Rockband gør russere høje på Guds ord

Henrik Wessing fra Karlslunde Strandkirke har været i Rusland og besøgt det kristne rockband Drusjki. De arbejder med narkomaner og fængselsindsatte. Turen gav ham en ny vinkel på livet. 32-årige Henrik Wessing fik lov at opleve, hvad modgang er, da han i foråret besøgte det kristne rockband Drusjki i Rusland.

Det kristne rockband Drusjki fra Rusland arbejder med narkomaner og fængselsindsatte.

– Jeg blev pludselig bevidst om, hvor privilegeret jeg er. Mine egne små problemer blev minimeret i et lille lokale på et rehabiliteringscenter 50 kilometer uden for Skt. Petersborg, fortæller han.
Drusjki, der på dansk betyder ”Gode Venner”, består af bandmedlemmer, der alle tidligere har været afhængige af stoffer. Indtil Gud satte dem fri.
De har oplevet stoffernes fatale konsekvenser, og de har begravet flere af deres venner, inden de besluttede sig for at bruge musikken i kampen mod det misbrug, der hvert år ødelægger adskillige tusinde liv i Skt. Petersborg.

Henrik Wessing

Som en del af deres mission spiller de koncerter og fortæller deres vidnesbyrd på blandt andet tekniske skoler. I Rusland forstår de unge ikke konsekvensen af stoffer og tager heroin for sjov.
I fængslerne fortæller bandet de indsatte, at Jesus kan sætte dem fri fra deres tidligere liv og hjælpe dem med ikke at falde tilbage i misbruget, når de kommer ud igen.
Da Henrik Wessing besøgte Drusjki, fik han mulighed for at se dem i aktion på det kristne rehabiliteringscenter ”Grace”, et center for narkomaner på afvænning. Det var her, han oplevede en helt speciel ydmyghed og taknemmelighed for sit eget liv.

Forstenede ansigter

På træbænke langs de fire vægge i et af centrets rum sad cirka 40 radmagre narkomaner. Nogle var lige fisket op fra gaden, og man kunne stadig se stikmærker i deres arme. Enkelte smilede. Men de fleste bar et hærget udtryk i deres ansigt. Der var ingen tvivl om, at det var mennesker med sørgelige skæbner, som kæmpede en hård kamp mod livets vilkår og deres ubarmhjertige trang til endnu en sprøjte heroin.
– Det var en meget intens oplevelse. Folks ansigter var som forstenede, mens Drusjki spillede – som om de ikke ville vise, at budskabet rørte dem. Men jeg kunne se, at Gud kæmpede med dem, fortæller Henrik Wessing.
– Gera (forsanger i Drusjki, red) spurgte på et tidspunkt, om jeg ville holde en lille andagt. Men jeg kunne ikke bare lire noget af. Det var situationen for intens til.
– Der er én af Drusjkis sange, ”Gud vil komme”, der stadig vækker mindet om det øjeblik i lokalet, hvor jeg sad og kiggede rundt på de her mennesker, der tydeligt havde meget med i bagagen. Det var nogle sørgelige skæbner. Men jeg vidste, at der er en vej!:

Gud vil komme
Til dem der har mistet håbet og til de sårede
Gud vil komme
Når sorgen banker på din dør
Gud vil komme
Han kommer hurtigere end lynet
Gud vil komme
Fordi du er den han elsker

Kæmpede for at holde
Gud på afstand


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sasha Krukov

Én af dem, der har oplevet Gud komme til ham på centret ”Grace”, er Sasha Krukov. Han fik sit første skud heroin som 17-årig og endte hurtigt i misbrug og kriminalitet. En ven anbefalede ham at indlægge sig selv på det kristne center.
– Jeg havde intet ønske om at blive kristen. Jeg ville bare gerne leve, og på det tidspunkt forstod jeg, at jeg stod døden meget nær, og at jeg ikke kunne hjælpe mig selv. På centret kæmpede jeg i et halvt år for at holde Gud på afstand. Men folk, der allerede havde Jesus i deres hjerter, bad for mig, og deres bønner brød min modstand og stolthed. Lidt efter lidt blev jeg kristen. Jeg ved nu, at Gud er virkelig, og at han også lever i mig. Det er fantastisk!, siger Sasha Krukov.
– Bandets besøg i centret, hvor de spillede og prædikede, var med til at vedligeholde og styrke min tro på Jesus.
I dag tager han selv med Drusjki på besøg i blandt andet kvindefængsler for at fortælle sit vidnesbyrd.

De sætter kød og blod på

Henrik Wessing er formand for Strandkirkefællesskabet, der uddeler støtte fra Karlslunde Strandkirke til gode formål, og som i en årrække har støttet Drusjkis arbejde gennem den danske missionsorganisation Aktiv Mission.
Han kender forsanger Gera og hans kone Lucy fra Armenien, hvor de tre arbejdede på et nødhjælpsprojekt i starten af halvfemserne. Men det er første gang, han har besøgt dem i deres hjemland og oplevet deres eget projekt.
Fordi Drusjkis bandmedlemmer har en fortid som narkomaner, lytter folk, når de fortæller om farerne ved stoffer – i særdeleshed de unge. Skt. Petersborgs gader er hjem for cirka 50.000 narkomaner, og problemet er voksende. Hverken den russiske regering eller myndighederne i byen lader til at have en løsning på problemet.
– Vi har at gøre med et kæmpe problem. Og det nytter ikke noget, at fagfolk stiller sig op foran de unge i deres hvide kitler og med nogle kedelige plancher, siger Henrik Wessing.
– Drusjki bruger alternative måder at nå ind til folk på. De forstår at fange de unges opmærksomhed. De har prøvet det selv. De sætter kød og blod på for de unge.
Henrik Wessing var med bandet på et af deres adskillige besøg på én af byens tekniske skoler. Her oplevede han, hvordan de unge lyttede interesseret både til bandets kristne sange og gruppens foredrag efter koncerten.
– Når de unge bliver tilbudt stoffer næste gang – og det gør de! – har de en større ballast til at sige nej, siger Henrik Wessing.
– Det har været et virkelig positivt besøg i Skt. Petersborg. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vores støtte bliver brugt til sidste rubel. Jeg har hele tiden støttet projektet helhjertet – men efter besøget er det 120 procent-hjertet.
Af Tania Maria Lüders Rusbjerg