Skriv til suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen,
Nordgårsvej 109, Tune,
4000 Roskilde,
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det.
Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Skændes så det brager
Kære Suh
Min mand og jeg, har det problem, at vi alt for tit er uenige. Det er lige fra småting som indkøb til større ting som børneopdragelse. Vi prøver som udgangspunkt at tale os frem til fornuftige løsninger, men det ender som regel med, at vi bliver rygende uvenner og skændes, så det brager. Bagefter er der kold luft, nogle gange i flere dage, og så ligger det bare og ulmer indtil næste gang, hvor vi har den samme konflikt. Det er utroligt opslidende, og tærer på både energien og kærligheden. Vi føler os låst fast i en ond cirkel og vil meget gerne have et godt råd til, hvordan vi får brudt den.
Hilsen Hund og Kat

Kære Hund og Kat
Ser vi på naturen er det rigtigt, at det kan være svært at leve sammen i fred og fordragelighed, hvis man er hund og kat. Og dog lykkes det i flere tilfælde – at hunden og katten faktisk lever under samme tag som fine venner. Hvad skal der til? At både hunden og katten finder og derefter accepterer de roller, som nødvendigvis må defineres i et sådan samliv.
Meget har sikkert ændret sig, siden I lærte hinanden at kende, både rammerne omkring jer, og I selv, og jeg tror, I skal starte forfra: lær hinanden af kende igen!
Find ud af, hvorfor det er, at I så ofte er uenige om alle disse ting, i stedet for at stirre jer blinde på en konfliktløsning, som ikke er realistisk, fordi I ikke kender til baggrunden for selve konflikten.
Prøv at lave en liste over de ting, I er mest uenige om. Sæt så tid af, f.eks. én gang om ugen – efter børnene er puttet, så I ikke bliver forstyrrede – og drøft ét punkt ad gangen. Tag jer tid til at fortælle hinanden, hvorfor og hvordan det pågældende emne er vigtigt for jer hver især. Fortæl hinanden, hvilke erfaringer I hver især har med jer fra jeres opvækst omkring emnet, og hvilke tanker I gør jer omkring det. Prøv at lytte til hinanden uden at afbryde for meget, og vær opmærksomme på at temaet skal være ”sådan er det for mig” i stedet for ”sådan skal det være for dig”.
Måske når I slet ikke alle jeres punkter på en gang, men tag jer hellere god tid til at komme til bunds i et enkelt emne, og gem så de andre emner til næste gang, I sætter tid af til at snakke konstruktivt sammen.
Jeg er overbevist om, at når I virkelig lytter til hinanden ud fra et ægte ønske om at ville samarbejde, at I så også vil kunne finde konstruktive løsninger.
Hilsen Suh

Perfektionist og hvad så?
Kære Suh
Jeg sad forleden og diskuterede med nogle venner om, hvorvidt det var ”sygeligt” eller ej med perfektionisme. Vi talte om, at på den ene side, er det vel en fordel at være et menneske, der gerne vil have, at tingene er i orden, det handler vel om ansvar. Men på den anden side er det jo også skidt, hvis man aldrig kan slappe af og også synes, at andre aldrig gør det godt nok?
Venlig hilsen Karin

Kære Karin
Om noget er ”sygeligt” eller ej defineres ud fra, hvor meget og hvordan det fylder i ens liv, snarere end selve tendensens karakter. Lad mig give et eksempel. Mange af os er ”tjekkere” – vi tjekker hellere en gang for meget end en for lidt, om døren er låst, ovnen er slukket eller katten fodret af inden ferien. Også selvom vi, hvis vi satte os ned og koncentrerede os, ville kunne huske, at vi rent faktisk havde gjort det.
Selve denne tendens kan i klinisk forstand godt defineres som en neurose. Tendens til kontrol, overdreven sikkerhed. Men hvis det ikke er invaliderende eller hæmmende for vores daglige liv, er det ikke en ”sygdom”.
Men går det hen og tager overhånd, og vi ikke kan komme af sted før alle døre er blevet tjekket 25 gange, foderskålen kigget på 30 gange og ovnen helst fotograferet, så vi i bilen kan kigge på den lille lampe som IKKE lyser… ja, så er graden af vores lille harmløse neurose blevet så voldsom, at det må betragtes som ”sygeligt”.
Så for at vende tilbage til dit spørgsmål: hvis det at være ”perfektionist” forstås på den måde, at man bestræber sig på at have orden i sagerne, styr på de vigtige ting, så må man sige, at det er en positiv egenskab. Men bliver det til en opslidende livsstil i ordets egentlige forstand, hvor man straffer sig selv – og andre – for at begå selv den mindste fejl, ja så er det ”sygeligt” og værd at få hjælp til.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle torsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på
28 20 87 42.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i Brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk