Leder-tornado i Chicago
Jimmy Carter, Colin Powell, Carly Fiorina og en stribe andre topledere sendte trykbølger ud mod 100.000 kirke- og erhvervsledere verden over.- Der er tornado-varsel. Alle skal gå i kælderen straks!
Knap er vi kommet inden for dørene efter et gedigent skybrud, før sirenerne hyler, og vi bliver gennet i beskyttelsesrummene. Formødet for de flere hundrede internationale deltagere i årets ledertopmøde i USAs næststørste kirke Willow Creek Community Church i Chicago må i al hast forlægges til et sikkert kælderlokale uden vinduer.
Mens augustregnen vælter ned udenfor, holder kirkens medarbejdere den gående i kælderen, indtil præsten Bill Hybels når frem. Han deler sin drøm om at styrke den lokale kirke og dens ledere til at gøre en definitiv forskel i denne verden. Det er 12. gang, han og kirken står i spidsen for den tre dage lange konference Leadership Summit, som med forskudte transmissioner når 100.000 kirke- og erhvervsledere i næsten 200 byer verden over.
Ikke overraskende blev Willow Creek så sent som i juli udråbt til USAs mest indflydelsesrige kirke. Kirken blev grundlagt i 1975 af en håndfuld unge. Men i dag tiltrækker kirken og dens 400 ansatte og 10.000 frivillige 20.000 kirkegængere til søgervenlige gudstjenester hver eneste weekend.
Pludselig er faren drevet over, og forberedelserne til topmødet kan fortsætte over jorden. Næste dag skinner solen fra en skyfri himmel, og termometret nærmer sig de 35 grader. Men indenfor i det sprængfyldte og airconditionerede auditorium med plads til 7.100 mennesker er det køligt. Og en ny tornado venter.
På kun 13 minutter bliver den kristne kirkes på én gang imponerende, men ofte skændige historie rullet op i en video-rap skrevet og komponeret til lejligheden. Konklusion: Du skriver selv næste kapitel i kirkehistorien.
Og så var der sat vand over til Bill Hybels introduktion om en vision, der er værd at dø for, og hvad der skal til for at gøre en forskel i en verden med så mange behov. Frem for alt teamwork og så ledere, der går foran, lød svaret.
Carly Fiorina, som på seks år reddede det amerikanske computerfirma Hewlett-Packard fra fallittens rand og forvandlede det til en opsigtsvækkende og innovativ succes, kunne ikke være mere enig: Stol på dine medarbejdere, og udfold deres potentiale, understregede hun på scenen. Samtidig afslørede hun, hvordan hun selv blev sparket ud uden varsel, fordi hun tillod sig at modsige Hewlett-Packards mandlige bestyrelse.
Tornadoerne stod i kø. Den britiske vidunderdreng Marcus Buckingham tog deltagerne med storm. Den kun 39-årige forsker, forfatter og konsulent rejser verden rundt med sit evangelium om at bygge på vores styrker – i stedet for at lappe på vores svagheder.
Hans budskab bygger på studier på universitetet i Cambridge og ansættelse gennem to årtier hos Gallup. Hvert år bruger han sine egne stærke sider til at engagere en kvart million erhvervsledere i resultaterne, og i Chicago lagde han publikum ned med sit på én gang opsigtsvækkende, rørende og hylende morsomme foredrag.
Heller ikke tidligere præsident Jimmy Carter og USAs tidligere udenrigsminister Colin Powell havde mistet pusten. I forproducerede interviews med Bill Hybels videregav de deres dyrekøbte erfaringer om ledelse på allerhøjeste niveau, inklusive håndtering af gidseldramaet i Teheran i Carters sidste præsidentdage og Golf-krigen i 90erne.
Jimmy Carter afslørede, at hans lederuddannelse begyndte, da han var 5, hvor hans far lærte ham at sælge jordnødder på gaden i den lokale landsby i Georgia. Den 82-årige ekspræsident er still going strong med byggeprojekter for hjemløse verden over, hvor han stadig selv svinger hammeren. Og han underviser stadig i søndagsskolen hjemme i Plains hver eneste søndag.
Efter afstemningerne på Willow Creeks hjemmeside at dømme ramte pastor John Ortberg fra Menlo Park Presbyterian Church i Californien plet med sit stærkt personlige budskab til ledere i både kirke- og forretningsverdenen: Pas på, at skyggesiderne i dit liv ikke får overtaget. De bør være din største frygt – ikke angsten for at miste status, rigdom og ære.
Navnet Richard Curtis siger de færreste noget. Men hvis man taler om filminstruktøren bag Mr. Bean, Fire bryllupper og en begravelse, Notting Hill med Julia Roberts og Hugh Grant, Bridget Jones dagbog og The Girl in the Café, er de fleste med.
Den Oscar-nominerede britiske film- og tv-mand er medstifter af kampagner som Make Poverty History, som hvert år pumper en milliard kroner fra overfloden i verdens rige lande til medmennesker, der må klare sig for 3 kroner om dagen. Bevæggrund? Hans tro – måske. Richard Curtis er ikke afklaret. Endnu.
Efter to en halv dags hæsblæsende undervisning, inspiration og musik i verdensklasse er det et stakåndet publikum, Bill Hybels sender hjem med et indblik i, hvordan han selv er nået så langt. For første gang nogen sinde taler han om disciplinen inspirerende ledelse og oplister hemmelighederne til at motivere og inspirere medarbejdere – ansatte såvel som frivillige. Svaret er ikke overraskende: Lev selv et motiveret liv, som omgivelserne kan se!
Inspirationen mangler ikke, da det unge sorte gospelgeni Kirk Franklin til sidst indtager scenen og fortæller sin historie. Forældrene forlod ham, da han var 4. Han voksede op hos sin tante, og som teenager røg han ud i misbrug. Men Gud gjorde en forskel i hans liv, og i dag høster han platinplader og Grammyer på stribe for sin unikke blanding af gospel, hip hop og rhythmnblues. Og anerkendelsen for hans kamp for unge med misbrugsproblemer er stor. Også her.
Kirk Franklin og hans toptunede kor og orkester skruer op for dampen, og airconditioneringen kommer på overarbejde. I løbet af få minutter koger auditoriet, og 7.100 mennesker hopper i takt, mens de første deltagere på opfordring begynder at kaste deres navneskilte op på scenen.
Tidsplanen er for længst skredet, og arrangørerne er tydeligvis utålmodige. Men gospeltornadoen er umulig at stoppe. Mens de svedende deltagere langsomt bevæger sig ud i solen, blæser Kirk Franklin flere og flere landebetegnelser fra navneskiltene ud over scenekanten: Germany, Illinois, Sweden, Korea, California, Norway, South Africa, Denmark
Højdepunkterne fra ledertopmødet kan opleves i København den 28. og 29. september 2007 – se www.willowcreek.dk
Næste Leadership Summit i Chicago: 7.-9. august 2008 – se www.willowcreek.com