Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109, Tune
4000 Roskilde
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Min søster er dranker
Kære Suh
Min søster har længe haft et alkoholproblem.
Hun har også tidligere været i behandling for det, med nogen effekt, men nu er hun begyndt at drikke igen.
Hun ringer på efterhånden alle tidspunkter af døgnet og er helt fra sans og samling, og jeg må over for at hjælpe hende.
Det er meget hårdt for mig, og det går også ud over min familie, og jeg ved snart ikke, hvad jeg mere skal stille op. Hjælp.
Hilsen Søster

Kære Søster
Når man er afhængig af alkohol, er alkoholen altid det, der er vigtigst. Det er derfor, at man kommer til at tilsidesætte andre menneskers behov og også kommer til at misbruge andre. Det er altså ikke, fordi man er et ondt eller dårligt menneske, men fordi afhængigheden er så stærk, at den overtager og fordrejer det pågældende menneskes ellers sunde fornuft og moral.
Din søster er, mens hun drikker, ikke selv i stand til at være med til at stoppe det urimelige i jeres relation – det er du nødt til at gøre! Og det skal du gøre, ikke kun for din egen og din families skyld, men også for din søsters skyld. Så længe du nemlig går i hælene på hende og hjælper og redder, vil du for det første være med til at opretholde det usunde afhængighedsforhold, din søster har til dig. For det andet er du med til at holde selve din søsters afhængighed af alkoholen i live, for du redder hende jo hver gang – og så kan hun jo sådan set drikke videre bagefter.
Man kalder dette fænomen for med-afhængighed: at man som pårørende faktisk kan have en rolle i, at den afhængige bliver ved med at drikke ved f.eks. at blive ved med at dække over, benægte, undskylde og forklare eller hjælpe.
Men er det ikke ukærligt og ukristeligt ikke at hjælpe 7x7x7 gange? Jo, hvis din hjælp virkelig hjalp – men det gør den ikke. Den er desværre blot med til at holde en destruktiv adfærd i live, og samtidig er din hjælp destruktiv for dig selv og din familie.
I sidste ende er din søsters alkoholafhængighed også ved at blive førsteprioritet for dig og din familie. Stop det allerede i dag. Sæt nye og sunde grænser over for din søster. Vær fortsat venlig og kærlig overfor hende, men stop med at være en del af hende alkoholafhængighed. Prioriter din egen familie, sæt dem i første række og inviter i stedet din søster til at være en del af den – på dine og jeres præmisser.
Når du begynder at sige fra over for hendes adfærd og misbrug af dig, vil hun i stedet for blive tvunget til at tage selvstændigt stilling til sit eget liv og sin alkoholafhængighed. Og måske vil det i sidste ende endelig motivere hende til at søge behandling igen. Ansvaret for hendes liv er hendes – ikke dit.
Hvis du er interesseret, kan du finde flere nyttige oplysninger på bl.a. www.hope.dk som er en portal for alkoholafhængige og deres pårørende.
Hilsen Suh

Hvad betyder min drøm?
Hej Suh
Jeg har ofte en tilbagevendende drøm, hvor jeg prøver at flygte fra noget, men jeg kan næsten ikke løbe, mine ben er som bly i drømmen. Hvad kan det betyde, og kan jeg bruge drømmen til noget?
Mvh. G.L.

Kære G.L.
Din drøm er din underbevidstheds måde at bearbejde noget af det, der foregår inde i dig. Måske er det samtidig også dens måde at fortælle dig, at der er noget, du skal være opmærksom på.
En drøm, hvor man prøver at løbe, men næsten ikke kan få benene med sig, handler ofte om, at vi i dagligdagen føler os fanget eller ”indhentet” af noget ubehageligt og ikke har ressourcerne til at håndtere det. Derfor symbolikken, at vi fysisk ikke kan komme væk fra det = at benene er som bly. En måde at bruge en sådan drøm på er at blive opmærksom på, hvilken situation, drømmen refererer til og så gøre noget ved den for alvor. Hvis du ikke selv magter det, bør du måske sørge for at få hjælp til den. Det kan være både arbejdsmæssigt: måske har du et arbejde, eller aktuelt en arbejdssituation, som du er meget utilfreds i. Det kan også være i forhold til dit privatliv: at du måske er i en situation, hvor du føler dig låst fast eller fanget i nogle ubehagelige mønstre.
Når det er en tilbagevendende drøm, tyder det på, at det er noget, der er vigtigt i dit liv, så hvis du ikke selv kan gennemskue, hvad det kunne handle om, kan det være en idé at få rådgivning til det.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle torsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen
på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i Brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk