Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109, Tune
4000 Roskilde
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Jeg går til tankefelt-terapi
Kære Suh
Du skrev sidste gang om hypnose. Jeg kunne godt tænke mig at høre dine kommentarer til TFT – tankefelt-terapi. Der hvor jeg går til behandling, skal man tappe/banke på nogle bestemte områder, mens man tænker på det, man har problemer med. Det tager udgangspunkt i kroppens meridian-baner, og det er jeg lidt tøvende overfor. Hvad er din holdning til det?
Venlig hilsen Anonym

Kære Anonym
TFT går rigtigt nok ud på, at man stimulerer nogle bestemte punkter på kroppen ved at banke eller tappe let på dem med fingrene, mens man tænker på det pågældende problem. Punkterne, som TFT anvender, er såkaldte meridian-punkter, som også anvendes ved akupunktur (som i øvrigt er ved at blive anerkendt i det etablerede lægelige system). Selve teknikken bag TFT er udviklet af en amerikansk psykolog.
Mange med en kristen baggrund tager automatisk afstand, når de hører ordet ”meridianbaner”. For dem er det uløseligt forbundet med ny- eller anden religiøs tænkning. De fleste teorier omkring meridianbaner har da også udspring i østlig religiøs tankegang – f.eks. at mennesket afspejler universet og det guddommelige og derfor er guddommeligt i sig selv. Disse tanker er ikke foreneligt med kristen tankegang.
Men måske er det kun den østlige teori og kontekst omkring behandlingen, der er uforenelig med kristen tankegang? Og at det, der reelt sker (helingen, helbredelsen), når vi tapper os eller stikker med nåle i bestemte punkter på kroppen, er noget Gud har sørget for? Måske er meridianbanerne i virkeligheden hans opfindelse? Så er det måske bare vores uheld, at det var en ikke-kristen teoretiker, der kom først med at opdage og definere det?
Jeg tror, det er ligesom med trommen, som man i nogle kristne kredse i mange år tog kraftigt afstand fra, fordi den blev forbundet med åndemaneri (som den blev brugt til i visse afrikanske kulturer). I dag er langt de fleste overbeviste om, at trommen i sig selv ikke har nogen åndelig kraft, men blot er et neutralt musik-instrument, som kan bruges til at prise Gud med eller omvendt.
Min overbevisning er altså, at du godt kan benytte dig af TFT, men vær opmærksom på den teori eller den kontekst der følger med behandlingen. Lad være med at gå ind i noget, du er utryg ved, og spørg gerne din behandler ud om de ting, han/hun gør. Fortæl evt. at du er kristen, og få en snak om det i forhold til behandlingen.
Og så kan det jo være, at det ender med, at behandleren i sidste ende bliver påvirket af dig og din tro?
Hilsen Suh

Min mand burde også
tilgodese mine behov

Kære Suh
Min mand og jeg skændes ofte om, hvad vi skal lave, når vi har tid sammen. Jeg vil helst sidde derhjemme og hygge, mens han gerne vil ud på farten. Jeg bliver så ked af, at han ikke har lyst til at tilbringe kvalitetstid sammen med mig, hvor vi virkelig har mulighed for at snakke sammen (det kan man jo ligesom ikke rigtig, mens man bowler!). Jeg synes, han burde tilgodese mine behov mere, for han kan da trods alt få sine behov dækket sammen med sine mande-kammerater.
KH C.L

Kære C.L
Som så mange andre par støder du og din mand ind i den udfordring, at mænd og kvinder mange gange har forskellige behov. Kvinder har generelt brug for mere intimitet og nærhed end mænd, hvor mænd ofte slapper af med at foretage sig noget (sammen), f.eks. sport og spil.
Man kan ikke sige, at det ene er mere vigtigt eller mere rigtigt end det andet. Selvfølgelig er den nære dialog og det intime fællesskab uundværlig i et parforhold, men samtidig vil parforholdet gå til grunde i snak og klistren til hinanden, hvis der kun var det. Et parforhold kan omvendt få en ny lethed og energi ved, at man foretager sig noget fysisk og sjovt sammen, men det vil blive overfladisk, hvis det kun bestod af det.
Jeg tror, det er vigtigt, at man som ægtefæller er bevidste om at tilgodese hinandens forskellige behov. Også selvom man ikke altid har meget lyst til det. Og når du har indvilliget i at tage med ud og bowle den ene aften, er jeg sikker på, at din mand er mere villig til at blive hjemme og hygge næste aften. Samtidig er det en mulighed for at lære din mand endnu bedre at kende – og hvem ved, måske dukker der også en ny side af dig selv op på bowlingbanen, som både du og din mand kan lide?
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i Brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk