Lydia fra Nigeria: Min far har flere koner…

Sjove afrikanske piger fra en helt anden verden har rejst rundt i Danmark i tre måneder. ”Godaften”, lyder det med en charmerende afrikansk accent fra de to nigerianske piger Safratu og Lydia.

Mona Solsø var både chauffør, oversætter og reservemor for de to nigerianske gæstelærere Lydia og Safratu under besøget i Danmark.

Det er en regnvåd novemberaften, da de møder de frivillige medarbejdere i genbrugsbutikken i Haderslev og fortæller om deres hverdag med fattigdom, sult og flerkoneri, men også håb om en bedre fremtid.
– Inden jeg kom til Danmark, forestillede jeg mig, at I dyrkede penge på jeres fede jorder. I havde så mange penge, at I var nødt til at sende nogle af dem til Nigeria for at give plads til flere penge.
Nu ved jeg, at sådan er det ikke, men på grund af jeres arbejde i genbrugsbutikken redder I liv og sørger for, at børn kommer i skole, får mad at spise og et sted at sove, forklarer Safratu.
I Numan er der et missionshospital, som åbner kl. 9 om morgenen. Allerede fra kl. 4 stiller folk op i kø, og nogle sover der hele natten for at komme til læge. Hvorfor? Fordi de her kan få en god behandling og billig medicin, og fordi bøn er en naturlig del af behandlingen.

Isen er brudt

Danske Mona Solsø er med som tolk og forklarer, hvorfor Safratu og Lydia er i Danmark.
De er her for at fortælle, at arbejdet i genbrugsbutikkerne er guld værd for folk i Afrika.
Lydia er hurtig i replikken og siger ”ja – ja”, og Safratu tilføjer et ”hej – hej” med et glimt i øjet. De tre piger smiler og synger et par sange på hausa, som er det sprog, folk taler i Nordnigeria, hvor Lydia og Safratu kommer fra. Vi forstår ikke, hvad de synger, men jeg opsnapper enkelte ord som ”Sudan Genbrug” og ”Haderslev” efterfulgt af de karakteristiske afrikanske kvindehyl. Medarbejderne griner og klapper i hænderne. Isen er brudt, og de to nigerianske piger tryllebinder forsamlingen med deres livsnære, ærlige og barske fortællinger fra en totalt fremmed kultur med sult, fattigdom og polygami.

Far har flere koner

Polygami er meget udbredt især i Nordnigeria.
Her har 70% af alle mænd to, tre, fire eller flere koner. Lydia er selv vokset op med problemstillingen tæt inde på livet.
– Min far havde to koner, og jeg har mærket på egen krop, hvad det medfører af problemer og indbyrdes kampe koner og søskende imellem, forklarer Lydia og spørger, om nogen kan gætte, hvorfor en mand gifter sig med flere koner.
Måske er den første kone irriterende, hun kan ikke lave ordentlig mad, hun taler ikke engelsk, eller også kan hun ikke blive gravid.
Der er prestige i at have flere koner, men det fører absolut intet godt med sig. I den lutherske kirke, som pigerne er aktive i, og som Sudanmissionen støtter, er flerkoneri forbudt.

Livet er hårdt arbejde

Både Safratu og Lydia er veluddannede, men som så mange andre unge i Nigeria har Lydia ingen job.
– Vi spiser kun en gang om dagen, hvis der er mad. Hvis der ingen mad er, sover jeg, forklarer Lydia.
Safratu arbejder som lærer og tjener, hvad der svarer til 700 kroner om måneden. For det beløb betaler hun familiens husleje, mad og hospitalsregninger.

Tak

Trods svære odds tror pigerne på en bedre fremtid.
– Jeg er kristen og har stor tillid til, at Gud velsigner både jer og min familie, smiler Safratu.
– I hjælper mig, og det er Guds kærlighed, som har ført os sammen. Ordet ”tak” lyder mange gange i løbet af foredraget.

Danske missionærer

Sudanmissionen har siden 1913 sendt hundrevis af danske missionærer til Nigeria.
I dag er der en luthersk kirke på over 1 mio. medlemmer i det nordlige Nigeria.
Den ledende biskop Nemuel Babas kone er en tidligere missionær fra Færøerne – Kaja Lammehauge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Også for unge

Sudanmissionens ungdomsafdeling er nu selvstændig og hedder Afrika InTouch.
Den arrangerer jævnligt rejser til Nigeria, hvor man kan komme ud og møde afrikanske unge.
Jens H. Kristiansen/Henri