Gi´dig glad
Radioen kan nå muslimerne med fredens budskab

Som læser kan du nu være med til at skabe fred blandt kristne og muslimer i Afrika. Udfordringen er med, hvor ørkenen begynder, og folk taler arabisk. Udfordringen hjælper nu kristne i Afrika med at nå muslimerne med populære radioprogrammer.Udfordringen støtter bl.a. en tidligere muslim, som nu er kristen:
– Han producerer hver dag en halv time på arabisk i et lille primitivt studie, som vi har hjulpet ham med at oprette i et lerklinet hus i et billigt kvarter i en afrikansk storby, fortæller Udfordringens redaktør Henri Nissen.
Programmet udsendes fra en stærk FM-sender, som på grund af sin placering i et grænse-område kan nå nabolandets hovedstad og en samlet befolkning på over én million mennesker!
Langt de fleste af disse lyttere er muslimer. De er fattige. De lever i et barsk ørkenagtigt område, hvor der ikke er meget at leve af. Desuden er der jævnligt borgerkrig og landevejsrøvere.

Fordomme nedbrydes

– Nogle af dem går med turban på hovedet. De er på vagt over for fremmede. Og de har mange fordomme over for kristne, men når man bliver deres venner, er de gæstfrie, fortæller Henri Nissen, som har arbejdet i området.
– Vores udsendelser består dels af oplysende programmer om kvægavl, vandforsyning, hygiejne osv. Dels er der genfortælling af bibelhistorien på arabisk. Det er meget populært. Muslimerne kender jo de fleste ”profeter” fra Bibelen. Og de er meget interesserede i at vide mere om Isa (Jesus).
Det er meget svært for muslimer, som vil være kristne, at bekende deres tro offentligt.
Men vi har set i andre dele af Afrika, at radio-udsendelser skaber et mere fredeligt klima mellem de to religioner.
Vi pådutter ikke muslimerne noget, og vores udsendelser er ikke aggressive. Det er nærmest service-udsendelser, og radioen giver muslimerne mulighed for at lytte uforstyrret derhjemme.
Som regel er alle i en stamme enten kristne eller muslimer. At gå ind i en kirke er det samme som at svigte stammen, forklarer Henri Nissen.

Forfulgt for sin tro

Vor radio-medarbejders historie er helt fantastisk.
Han var oprindelig fundamentalistisk muslim og forsøgte at opildne muslimerne gennem kampagner. Men hans bedste ven, som kort efter døde, fortalte i dybeste hemmelighed, at han var blevet kristen. Han oplevede så i en drøm et syn af en hvid skikkelse, som gav ham klar anvisning på tre vers, han skulle finde og læse i Ny Testamente. De tre vers ledte ham til øjeblikkelig tro på Jesus Kristus.
Hans første kone døde, og da han fortalte om sin tro, ville familien have den nye kone til at forlade ham. Men konen valgte at blive hos ham – også da han kort efter kom i fængsel på ubestemt tid i syv måneder i nabolandet – uskyldig dømt. Men her oplevede han Guds nærhed endnu stærkere, og mens familien slog hånden af ham, tog de kristne sig af hans kone og fik ham løsladt.
Nu er han fast besluttet på at tjene sine landsmænd gennem oplysende udsendelser. Han er klar over, at det kan betyde stor fare for ham og hans familie, fordi der altid er fanatikere – men han er parat til at lide for sin tro.
– Det eneste, han ønsker, er vores forbøn og en smule løn, så han kan forsørge sin familie, fortæller Henri Nissen.

Stor erfaring

Som brødre spiser vi med fingrene af samme fad og dypper i samme slibrige sovs, hvor der findes nogle stumper gedekød.

Udfordringens redaktør har selv i ti år været deltids-ansat af Det Lutherske Verdensforbund som kommunikations-konsulent. Gennem dette arbejde har han været med til at starte flere små radio-stationer foruden at betjene en stor kortbølge-radio, der sender over hele Afrika.
– Min danske støtte var Sudanmissionen, og da jeg ikke havde budget til at oprette radioer for kirken, var jeg tvunget til at arbejde sammen med frivillige kristne fra forskellige kirker, som oprettede deres egne nærradioer.
Jeg hjalp dem med brugte sendere, mixere og andet teknisk udstyr. Det førte desværre til, at kirkepræsidenten for en af de lutherske kirker blev jaloux og forbød mig at komme til landet. Derefter opsagde Sudanmissionen mig, og derved mistede jeg også jobbet ved LWF.

Fint samarbejde
med muslimerne

– Det var påfaldende, at alt dette netop skete, som den nye store mulighed med radio på arabisk åbnede sig.
Statsradioens muslimske generaldirketør gav sin opbakning til mit arbejde, men den lutherske kirkes leder forsøgte at forhindre det…
– Pludslig stod jeg der med alle mulighederne, men uden en mission. Men Udfordringens bestyrelse bakkede det kristne radioarbejde op, så der nu kan samles ind gennem Udfordringen. Støtten formidles via Kirkeklokkens Missions Indsamling, som har besluttet at støtte arbejdet, og som er godkendt til at modtage gaver og gavebreve med skattefradrag.

Tværkirkeligt

Ved hjælp af udstyr fra bl.a. Apostolsk Kirke i Esbjerg og Afrika InTouch har Henri Nissen været med til at oprette to andre lokale radiostationer i to afrikanske lande. En tredje venter på sendetilladelse, mens en fjerde nu har fået.
– Der er store muligheder, som ligger og venter, og jeg tror, det er NU vi skal handle. Vi véd ikke, hvor længe mulighederne er åbne, siger Henri Nissen, som sammen med sin kone Birthe arbejdede tre måneder på egen hånd i Afrika i begyndelsen af året.

Marabu blev kristen

Til en af de radioer, som Udfordringen nu støtter, skrev en muslimsk landsbypræst:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg er imam og marabu (medicinmand). Jeg underviser børnene i Koranen.
En aften fandt jeg tilfældigt Radio Salaaman. Derefter begyndte vi alle at høre programmet – selv landsbychefen, som er muslim.
Efter at have hørt undervisningen ville jeg gerne være kristen, men jeg frygtede min omgangskreds, som støtter mig og endda har givet mig en kone. De vil måske slå mig og smide mig ud af landsbyen.
Derfor opsøgte jeg radiostationen og talte meget med medarbejderne. Jeg besluttede at tage imod Jesus Kristus. Men efter deres råd holder jeg det foreløbigt for mig selv, indtil jeg er sikker i min tro. Jeg har derfor meget brug for jeres bønner… H.M.”
(Forkortet).

Sådan kan du støtte

Du kan støtte radioarbejdet (med gavefradrag på selvangivelsen) ved at sende et beløb til Kirkeklokkens Missions Indsamling: Giro nr. 282 3519 (eller GB bank 9570 – 2823519) Mrkt. projekt 29 Radiomission Afrika.
Red.