Lys i mørket

I Grønland har jeg for alvor oplevet, at julen – i ordets bogstaveligste forstand – tænder lys i mørket, så mørketid blev til hyggetid. Julens budskab bliver i Grønland ikke overskygget af de mange jule-udenoms-ting. De er der også, men Jesu fødsel er det centrale.I Danmark har de fleste alt, hvad de har brug for. Derfor er det ofte et problem for mange at ønske sig og købe julegaver. Det er godt at vide, at man med sine julegaver kan være med til at tænde jul i mørket. Gennem nødhjælpsorganisationer kan man give et gavebevis på en ged, en sæk ris, skolebøger m.m. Vi kan få julegaver og mission/nødhjælp til at hænge sammen.

Lucia tænder lys i mørket

Den 13. december er det Luciadag. Lucia-optog og Lucia-brude kommer syngende ind i lokalet på skoler, plejehjem eller i kirker med lys i håret.
Om Lucia-legenden hedder det, at når morgenlyset den 13. december stille vågner, træder en ung kvinde, hvis livsskæbne var barsk, frem for at sprede lys. Hun fødtes på Sicilien og led martyrdøden den 13. december år 304. Der findes en række forskellige legender om Lucia. Én fortæller, at hun altid som barn ville give sine ejendele til de fattige, og at hun afgav et evigt og helligt kyskhedsløfte for at leve hele sit liv for Gud.
Lucia voksede op og blev en meget smuk kvinde. Hendes mor lovede hende til en ung mand. Hun forsøgte at undgå forlovelsesfesten og bad til Gud om at blive reddet fra ægteskabet. Moren blev alvorligt syg, men det lykkedes Lucia at helbrede moderen efter at have fået en åbenbaring. Som tak for miraklet lovede moderen, at datteren skulle få lov til at leve ugift. Men den tiltænkte brudgom havde forelsket sig i Lucias smukke øjne, hvilket fik hende til at rive øjnene ud og sende dem til ham. Han blev meget skuffet og angav hende til kejseren. Legenden siger, at forsynet gav hende endnu smukkere og klarere øjne. Kejseren lod hende fængsle og tortere og dømte hende til døden. Hun blev siden ophøjet til helgen, Sancta Lucia. I Italien blev hun de blindes skytshelgen, og Lucia-aften bærer man billeder af øjne frem til alteret i kirken i Syracus.
En smuk legende, som vidner om, at Gud kan være med til at tænde lys i mørket – også i formørkede sind.
Lad Gud få lov til at tænde lys for dig i denne juletid.