Gospel-organist spiller på alle tangenter

Peter Steinvig har netop fejret 25-års jubilæum som organist i Karlslunde Strandkirke. Men hvis man tror, at organister kun kan trampe Bach og Brorson, tager man fejl. For Peter Steinvig er også en af Danmarks fremmeste gospelpianister.Han startede gospelkoret Kefas for over 30 år siden. Og koret Saints and Sinners for ca. 12 år siden. Og med en gospel-workshop i Strandkirken i 1992 var han med til at starte Copenhagen Gospel Festival, som siden har været holdt hvert år i oktober. Siden er det blevet til flere årlige festivaler, bl.a. Young Gospel Festival og Sydkystens Gospelfestival, som begge holdes i marts.
Organisten kan også rocke til gospelrytmer.
Derfor var det naturligt for Peter Steinvig, da han blev organist i Karlslunde Strandkirke, at starte kirkekor. Og derfor falder det helt i musikentusiastens smag, at det netop var Etta Cameron, der i søndags var med til at fejre hans jubilæum ved en gospelkoncert i kirken. En koncert, hvor hans eget kirkekor, der med gospelbølgen blev omdøbt til gospelkoret GRACE, også optrådte.

Gospel med et touch af klassisk

Peter Steinvig mestrer både højtideligt orgelspil og sprudlende gospelklaver. Han er kendt for at blande den sorte musik med et touch af klassisk, som han henter fra sin klassiske konservatorieuddannelse.
Men er der ikke en modsætninger mellem de to stilarter – klassisk og gospel?
– Nej, det er blot to måder at udtrykke det samme på. Som organist har jeg komponisten Bach som mit helt store ideal. Han var en seriøs kristen, dybt forankret i sin tro, og det kom til udtryk i hans musik. Med gospel udtrykker vi en anden side end den dybsindige. Her ligger begejstringen lige for. Begge dele er vigtige elementer i troen.
Peter Steinvig er lønnet som organist, men engagerer sig frivilligt i gospelkorene. Alle kor undtagen Kefas er foreningskor, mens Kefas er et professionelt kor med lønnede musikere og dirigent. Og det trækker tænder ud at engagere sig frivilligt, især når det er tid for gospelfestival. Derfor tog han et års pause i forbindelse med sin 50-års fødselsdag for et par år siden. Men nu er han tilbage for fuld kraft.

Still going strong

Man bliver nemlig ikke for gammel til at lede gospel:
– Se nu bare på rockmusikerne, smiler han. – De bliver jo ved, selv om de er over 60!
Peter Steinvigs gospelglæde har også fundet vej til den internationale scene. Han har været med til at etablere et hastigt voksende gospelmiljø i den polske by Krakow. Han har flere gange rejst i de sorte kirker i USA, både alene på studieture og på turne sammen med Kefas. I efteråret var han endda inviteret som gospelinstruktør i en stor sort kirke i Washington DC.
Peter Steinvig er gift med Anette, og parret har fem børn, hvoraf de fire stadig er hjemmeboende.
Svend Løbner