Grin af dem, der græder

DR1’s nye realityshow ”X-Factor” flytter vores grænser for, hvornår vi griner af dem, der klarer sig dårligt.SYNSPUNKT – Det er fascinerende at sidde og se nye sangtalenter blive fundet. Men programmet ”X Factor” er samtidig chokerende i sin til tider brutale måde at kritisere folks manglende evner.X Factor er på banen. Et nyt reality-talent-show, der skiller sig ud fra tidligere shows som ”Stjerne for en aften” og ”Scenen er din” ved at vi bliver inviteret med til den første audition. Konceptet bygger på, at vi skal følge deltagernes og dommernes første reaktioner, når de møder hinanden. Allerede efter første program blev en række kommende talenter udvalgt. Fantastisk at se en person træde ind af døren for at vælte dommere og seere omkuld med et sangtalent, der allerede burde være udkommet på adskillige cd’er.

Samtidig blev vi mødt med en verbal brutalitet fra dommerpanelet, som bryder med tidligere shows politik om, at ”de mennesker vi bedømmer også har et liv efter dette show.” Unge mennesker på 15-20 år får en hammer ind over deres mere eller mindre udviklede sangtalent, som kommer til at gøre ondt i lang tid. Og ikke nok med det. Det bliver udstillet for hele danmark i bedste sendetid.
På DR’s hjemeside forklarer de programansvarlige, hvordan deltagerne straks efter audition bliver mødt af en medarbejder, der spørger, hvordan man har det, samt at man i dagene derefter ”tager kontakt til de deltagere, som blev kede af det”.

Det er efter min mening at forsøge at glatte en karklud, man bevidst har vredet alt vandet ud af. For det viser bare, at det ligger i programmets koncept, at vi skal se disse personer blive hængt ud. Men for mig er det egentlig ikke det værste element. Det viser sig jo, at vi alle sammen faktisk hygger os med at se på det. – Hvem bliver mon skældt ud næste gang? – Så du hende der, der brød sammen for åben skærm? Vi smågriner og tænker: – Bare det ikke var mig!
Med programmer som X Factor flyttes vore grænser for, hvornår vi griner af dem, der klarer sig dårligt. Og det er det værste.