Hey – Shalom Unge!
Nu skal der være fokus på unge og Israel, snup en shawarma og hør, hvad Shalom Night er.Unge ved meget lidt om kristendommens jødiske oprindelse. Derfor er eventen Shalom Night parat til at give unge en smagsoplevelse.
I Danmark er der mellem 6000 og 7000 jøder. Når unge går på shoppingtur, kan de let passere forbi en dansk jøde uden at ane det.
Tænder de for fjernsynet, hører de kun om krig, terror og selvmordsbomber i Israel. Israel og vold bliver i folkemunde koblet sammen, og konflikt og jøder forbindes med holocaust. Selv i kristne kredse er Israel et ømtåleligt og omdiskuteret emne, selv om Bibelen bliver læst uden problemer.
Israelsmissionens ungdomssekretær, Peter Madsen, har rejst en del til Israel og holdt foredrag på skoler herhjemme. Han konkluderer:
– Når jeg har fået unge til at lave en brainstorm på Israel, kan de fleste kun komme i tanke om krig. Det kan man ikke bebrejde dem. Unge i dag vokser op med kristendom, etik og moral og bliver ikke undervist særlig meget om deres tros jødiske oprindelse, siger han og tilføjer:
– Det er gået op for mig, at Jesus ikke var kristen. Han underviste i en jødisk kontekst. Jeg tror, at når unge finder ud af, hvad der er jødisk, så vil de forstå, hvad Jesus siger. Når vi forstår kulturen og den jødiske sprogbrug i Bibelen, vil vi forstå det kristne liv i dag. Jeg siger ikke, at unge skal studere jødedommen, men de skal få øjnene op for det jødiske islæt i kristendommen, siger han.
For at kende sin kristne identitet skal man tilbage til rødderne, mener Peter Madsen.
– Hvis jeg skal forske i min slægt eller min fysiske oprindelse, må jeg gå tilbage i slægten. Det vil hjælpe mig til at forstå, hvorfor jeg står her som dansker med de værdier og den viden, som jeg har, siger han.
Jacob Clausen fra Indre Missions Ungdom og Peter Madsen fra Israelsmissionens Unge samarbejder om den kommende event.
– Unge skal have mere fokus på mission, for eksempel over for Israel og jøderne, siger Jacob, og Peter bemærker:
– Vi skal give Jesu kærlighed og evangeliet tilbage til jøderne. Både i Danmark, Israel, USA og andre lande. Gennem organisationerne vil vi gerne sende flere unge danskere ud som volontører. Det er godt at komme ud over dagligdagens trummerum og lære sin kristne baggrund bedre at kende.
Der skal tændes en brand i flere unge kristne, så de vil vende deres hjerter til jøderne og elske dem, ja, så de ikke kan lade være med at hjælpe dem.
Både Peter og Jacob fortæller, hvordan Bibelens ord blev mere levende, efter de havde været i Israel, oplevet kulturen og set de bibelske steder.
Den 3. februar åbner Shalom Night dørene i Kolding for at motivere flere unge kristne til at hjælpe jøderne og få fokus på mission.
Jacob og Peter er spændte på arrangementet, som de håber også vil tiltrække unge messianske jøder.
– Lokalet vil ose af stemning, og luften vil være fyldt med duften af det bedste fra Mellemøsten, lover Jacob, og Peter tilføjer med et smil:
– Vi tømmer masser af mellemøstlige krydderibøtter, så man føler, at man virkelig befinder sig i Jerusalems basargader. Det skal være en oplevelse af at være i Israel midt i Danmark. Man får brug for alle sine sanser.
Shalom eventen byder på en musical, vist som film, for at give unge indblik i konflikten mellem jøderne og palæstinenserne. Peter Madsen kommer også med et indlæg om, at vores kristne tro egentlig er jødisk.
Mette og Martin Hornstrup fra Århus har boet i Israel og leder rytmiske lovsange på dansk, engelsk og hebraisk.
– De vil lære de unge at udtale ordene på hebraisk, så de kan prøve at lovprise Gud på et gammelt bibelsk sprog, siger Peter.
Shalom Night afsluttes med at smage en traditionel israelsk ret – Shawarma.
– Shawarma er et slags rullebrød, ligesom en stor tortilla, som bliver fyldt med kebab, salat, dressing og to vigtige mellemøstlige krydderier, nemlig chili og hvidløg, siger Jacob og tilføjer:
– I Mellemøsten og Israel er vand den vigtigste drikkevare. Kan man ikke lide det