Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109, Tune
4000 Roskilde
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Legalt med sidespring?

Kære Suh
Op til jul var der meget fokus på, at det næsten er blevet legalt med et sidespring til julefrokosterne. Selv kunne jeg aldrig finde på det, da jeg synes det er forkert, både moralsk og menneskeligt. Men hvis nu begge parter virkelig er ”indforstået” med det – hvor meget skader det så egentlig?
Hilsen ?

Kære ?
Din tankegang (og mange andres) er på sin vis logisk: hvis begge parter er indforståede med et julefrokost-sidespring, og man dermed (umiddelbart) undgår de dræbende løgne og den dårlige samvittighed – skader det så stadigvæk forholdet?
Ja. Så absolut.
Rent psykologisk adskiller et ”aftalt sidespring” sig ikke synderligt fra det ”traditionelle” sidespring. Det er nemlig ikke kun løgnene og den dårlige samvittighed i forbindelse med en affære, der skaber afstand i et parforhold. Nej, en udenomsægteskabelig affære er en hel pakke, som også indeholder:
– spørgsmålstegn ved, om det, man hidtil havde sammen mon stadig er godt nok
– jalousi og mistillid mellem parterne, fordi der pludselig er noget intimt i den andens liv, som man ikke har været en del af
– højst sandsynligt opslidende fantasier om, hvordan og hvad det intime bestod af
– spekulationer om, hvornår det mon sker næste gang – aftalt eller ej.
Det siger sig selv, at disse tanker kræver energi og ressourcer enten at undertrykke eller forholde sig til, og den energi mangler man så på andre vigtige områder. Resultatet er, at parforholdet mistrives og i værste fald opløses.
Som kristen er jeg samtidig overbevist om, at Guds retningslinier til os er givet os – ikke for at begrænse os og snyde os for noget sjov og ballade, heller ikke som en slags optagelsesprøve – men ene og alene, fordi han ønsker at give os de allerbedste betingelser for et godt og (psykisk) sundt liv.
Når de kristne værdier derfor omfatter troskab mod sin ægtefælle, er jeg ikke i tvivl om, at det er fordi det beskytter både den enkelte i ægteskabet og familien som helhed mod splid, utryghed og sårethed.
Så selvom vores hjerne – og andres argumenter – frister os til at tænke, at der nok alligevel ikke sker noget ved et enkelt aftalt eller ikke-aftalt sidespring, så vil jeg nu hellere sætte mine penge på Guds overblik og alvidenhed.
Hilsen Suh

Kan autisme helbredes
ved kostomlægning?

Kære Suh
Jeg har hørt noget om, at man kan helbrede autisme (eller autistiske træk) hos børn ved hjælp af kostomlægning. Er det noget, du ved noget om?
Venlig hilsen Ester

Kære Ester
Det er rigtigt, at kostvejledning i forbindelse med autisme og i øvrigt også andre hjernemæssige forstyrrelser som Tourette, OCD (tvangshandlinger) og ADHD (i gamle dage kendt som DAMP) så småt er ved at vinde indpas rundt omkring.
Jeg ved ikke selv så meget om det endnu, men synes, det er yderst interessant og egentlig ikke så overraskende. Vores krop og psyke (og ånd) hænger nøje sammen, så det er vel ikke så mærkeligt, at nogle psykiske problemer kan skyldes fejl i vores ernæring og dermed også afhjælpes ved hjælp af korrigering af samme.
Kernen i den kost-orienterede behandlingstilgang til børn med disse lidelser er en viden om, at børnene ofte mangler essentielle fedtsyrer, primært fiskeolie, og at de heller ikke nedbryder mælk i tilstrækkelig grad, hvilket bl.a. resulterer i kasein, der nærmest kan dope hjernen. Man har også observeret, at en reducering i indtag af sukker og let-nedbrydelige kulhydrater (hvidt brød, ris, pasta osv.), ligesom udelukkelse af gluten fra kosten kan have effekt på disse børn.
Hvis du er interesseret i at vide mere om dette emne kan du evt. prøve at få fat i nogle af følgende bøger:
– David Servan-Schreiber: ”Behandling af stress, angst og depression uden medicin og terapi”
– Ninka Mauritsen: ”kernesund familie”
– Helle Laursen: ”Nye veje til sundhed”
– Karen Nørby: ”Kost og hyperaktivitet, ADHD og Damp”
– Marianne Jäger og Carmen Villefrance: ”Rask af mad”
Man kan sagtens selv eksperimentere med en kostomlægning ud fra de ovennævnte principper, da det uanset effekten på lidelsen er sunde kostråd, men man bør samtidig opsøge eller fortsætte rådgivning og behandling hos fagfolk på området.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på
46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i Brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk