Lav kristen radio på nettet

Ny serie om brug af Internettet:
Udnyt mulighederne for for ”pod-cast”!Hører du til dem, der sukker over, at der ikke er kristen radio i dit område? Måske har du overvejet, om det skulle være dit kald at lave kristen radio, men har givet op på grund af alt det tekniske, der er involveret i det?Den gode nyhed er, at i dag kan snart sagt enhver kristen lave kristen “radio”, og endda for meget få midler. Alt hvad det kræver er en computer med lydkort, en cd-spiller, en god mikrofon, en hjemmeside og en bunke gode ideer.
Du bruger computeren som “båndoptager”, og når det hele er færdigt, lægger du det ud på nettet i form af en “podcast”. Så gælder det blot om at annoncere din “radioudsendelse”.

Hvad er en podcast?

En podcast er en lydfil, som opstod sammen med Apple Computers’ Ipod afspiller. Man lytter til filerne ved hjælp af et program, som er installeret på ens computer. På den måde kan man sige, at podcasts er en ny måde at distribuere radioudsendelser på. Men ordet podcast er misvisende, for enhver computer, mp3-afspiller, dvd-afspiller og mange cd-spillere og ghettoblastere, ja sågar mobiltelefoner og PDA’er kan afspille podcasts.

Streaming

En anden form for gengivelse af lyd og video på nettet er “streaming”. Hermed menes lyd eller billeder, som udsendes direkte til computeren.
Der er masser af kristne radiostationer, som udsender såvel musik som undervisning og prædikener. Og hvis du ikke har adgang til God Channel, kan du også se den over internettet. Find radiostationerne i f.eks. Microsoft Mediaplayer eller en tilsvarende medieafspiller, du har installeret på computeren.

Praktiske anvisninger
for indspilning

Softwaren, du skal bruge til at indspille en podcast, kan downloades gratis på nettet. Du skal bruge et program til indspilning og redigering af lyd. “Audacity” er et godt valg. Så skal du bruge en god mikrofon og hovedtelefoner.
Hvis du vil lave udsendelsen med musik, skal du kontakte Koda Gramex, som administrerer ophavsret i Danmark, og evt. CCLI (en kristen ophavsretsorganisation) og få en aftale om betaling for den musik, du bruger.
Efter indspilning har du mulighed for at redigere i lyden, slette uønskede passager og klippe lyden sammen i en anden rækkefølge.
Du skal have en hjemmeside for at kunne lægge din podcast ud på nettet. Hvis du vil have andre til at finde din udsendelse, kan du f.eks. tilmelde den til forskellige kataloger over ressourcer på nettet. Giraffen, en dansk kristen portal, er et oplagt sted, og ellers må du søge på Google efter “podcast directory”

Abonnere på podcast

Du kan hente / downloade et podcast manuelt fra gang til gang, men det er også muligt at abonnere på podcasts. For at gøre det, downloader du en “podcastklient”, som er den software, der bruges til at få adgang til og hente podcasts ned på ens computer. Det er let at finde, og der er hundreder af dem, som kan downloades og bruges gratis. De hedder f.eks. IpodderX, Juice, Nimiq, PodSpider.
Med mellemrum downloader programmet en lille RSS fil fra hjemmesider, det har fået besked på at holde øje med. Når der er noget, nyt downloader podcastklienten så filen, så brugeren kan lytte til eller se den.

Mange muligheder

I øvrigt er der mange muligheder med podcasts. De bruges til optagelse af taler på kristne stævner, hvor båndoptagelse i mange tilfælde er erstattet af mp3 filer på cd. Undervisning og prædiken i kirken kan også lægges ud på nettet i form af lydfiler.
Eller hvad med at udgive dine julebreve eller missionens nyhedsbreve på nettet i form af podcasts, evt. videopodcasts? Mange internationale prædikanter har deres taler til gratis download på nettet i form af mp3-filer, f.eks. Joyce Meyer.
Der findes kristne podcast directories. Et af dem hedder Godcast (!). I øvrigt, brug Google eller en anden søgemaskine flittigt, så finder du mange godbidder på nettet.
Af Lars Krøgholt