– Giv Aldrig´Op!

Hun kan fejre 22-års jubilæum som vært på Aalborg Senior Radio. Hun har udgivet cd’er, spiller både på sav og violin – og arbejder på at få eget hjemmestudie.Jeg møder den livskraftige 69-årige Elly Kalsen en martsdag midt mellem instrumenter, billeder og engle til et væld af fortællinger fra et liv med velsignelser, drømme og prøvelser.Elly begyndte at spille violin, da hun var 10 år, og allerede som 12-årig blev hun orkesterleder. Hun blev gift som 22-årig og måtte derefter desværre holde en lang pause fra musikken, fordi hun ikke måtte spille for sin mand.
Elly var senere igennem en hård skilsmisse. Efter tre maveblødninger på 14 dage fik hun beskeden: ”Får du én mere, så overlever du ikke”.
Elly beskriver, at hun derpå fik fem minutter til at træffe valget, og hun valgte skilsmissen for både sin egen og børnenes skyld.
Herefter tog hun musikken op igen, og der har været gang i violinen lige siden.
– Det var pragtfuldt at komme i gang med musikken igen, fortæller Elly og giver sig til at berette om sine forskellige engagementer. Hun har bl.a. været med i et 24-mands Strauss-orkester, og violinen har spillet op til folkedans. Hun har udgivet tre cd’er med trioen ”Aalborg-gruppen”, der foruden hende selv på sav og violin består af en harmonikaspiller og én, der synger og spiller guitar. Det er gået fantastisk godt med salget af cd’erne, og de har været i fjernsynet flere gange.

Kom ikke her!

For nogle år siden tilbød en pladedirektør hende at indspille en cd, hvorefter hun spontant udbrød:
– Har du drukket, siden du giver mig sådan et tilbud?
Hun syntes ikke, at hun kunne leve op til det, de professionelle kunne. Hvortil han svarede:
– Jeg ved, du kan. Du skal bare have lov til at møde en, der tror på dig.
Elly skildrer herefter, at hun inden da ikke har kunnet få en lyd ud i 20 år, fordi hendes sangstemme var låst inde efter oplevelsen af en andens misundelse.
– Misundelse er en af de grimmeste sygdomme, der findes, og den kan ødelægge meget for andre.
Herefter udgav Elly en single med tre numre, og to cd’er fulgte efter. Jeg nåede at høre hendes meget populære nummer: ”Du skal ikke komme her”, som hun netop har sunget foran 3.000 mennesker i Aalborg Kongres og Kulturcenter ved én af de folkelige ”Kom og syng med”-koncerter. Nummeret har også ligget højt placeret på Dansktoppen og andre steder i Norden.
– Nummeret handler om at være en halvgammel én, som man ikke kan byde hvad som helst – og det vil mange gerne høre, fortæller Elly.

Aalborg Senior Radio

Radioarbejdet er en anden af Elly Kalsens store lidenskaber. Hun fortæller med glimt i øjet historien om, hvordan hun blev vært på Aalborg Senior Radio. Hun havde nogle gamle grammofonplader, som hun ikke kunne spille mere, hvorfor hun ringede til radioen.
– Så kom der én ud med en cykel og en anhænger og kiggede på alle de gamle plader. Han havde ikke nogle af dem, så han var meget glad for at modtage dem. Herefter fulgte opfordringen:
– Med al den musikkendskab, du har, skal du da ind og lave radio.
Elly tog udfordringen op og har været i gang lige siden med flere forskellige udsendelser. Her har hun lavet utrolig mange interviews, og de ca. 300 billeder, der pryder entréen i hendes hjem, er bevismateriale. I disse billedkollager får jeg øje på bl.a. Dirch Passer, Jørn Hjorting og hendes gode veninde, Etta Cameron. Jørn Hjorting har endda lavet kendingen til hendes nuværende program, ”Radiocaféen”.
”Den nysgerrige mikrofon” hører til hendes egne yndlingsudsendelser.
Her tog hun med folk i retten, på socialkontoret og støttede i det hele taget folk, som følte sig dårligt behandlet.
– Folk følte sig trygge, bare jeg var med som støtte.
Jeg elsker at være med til at hjælpe, hvis folk er blevet uretfærdigt behandlet.

Fremtidsdrømme

Alderen sætter ingen stopper for nye drømme. Hun kan ganske enkelt ikke lade være. Elly drømmer om at få sit eget hjemmestudie:
– Det er forfærdeligt dyrt at gå i pladestudie. Om Gud det vil, så er min største drøm at skaffe penge og midler til at få mit eget hjemmestudie. Jeg er allerede begyndt at få lidt af det hjem.
Hjemmestudiet skal ikke bare bruges til egne indspilninger, betoner hun:
– Jeg kender mange mennesker, der både spiller og synger, som gerne vil indspille noget – og vi vil kunne få så meget ud af det.
En anden af hendes drømme er at finde én med samme tro og livsglæde som hende selv – også inden for sang og musik.
– Det giver tryghed at være fælles om det. Jeg ved, at der er mange – også unge – der har svært ved at finde én med samme livsstil som sig selv, siger hun.

Giv aldrig op!

Elly blev helbredt til et møde med verdensevangelisten Benny Hinn i København

Elly er frikirke-menneske – mest fordi det passer bedst til hendes temperament. Hun kommer dog ikke et fast sted, og hun kan godt lide at høre gode talere. Hun fortæller mig, hvordan en fysisk skade førte til et møde med Benny Hinn.
I 1999 kom hun desværre til skade ved at glide på en gangbro. Knæskallen brækkede tre steder, og hun fik skred i hoften og hele vejen op i nakken. Hun måtte gå med skinne i lang tid og er i dag afhængig af sin rollator.
– Jeg troede, at alle mine drømme brast, siger hun.
Hendes største hjælp bestod i at have de rigtige venner på det rigtige tidspunkt. Men et møde med Benny Hinn i København for et par år siden fik også stor betydning. Her skete der et kæmpe mirakel.
– Jeg sad på en stol med mine knæbeskyttere på. Uden at jeg gjorde noget selv, føltes det som om, de var blevet alt for små, beretter hun.
Hun tilkalder en af vagterne, knæbeskytterne bliver hevet af, og hun laver forskellige øvelser. Efterfølgende bliver hun bedt for af Benny Hinn og oplever et fysisk og psykisk mirakel. Hun får beskeden: ”Giv aldrig op!” Netop dette budskab bliver et vendepunkt i hendes liv.
Budskabet bliver ved med at dukke op, hver gang hun er nede.

Man kan tidligt nok sætte sig ned…

Det er troen og musikken, der driver Elly Kalsen.
– Musik har fyldt mit liv fra barn af. Det giver en fantastisk, opløftende livsglæde.
Hun fortæller også, at hun hver dag oplever at blive brugt i forbøn. Hun tænder et lys for den person, hun oplever, trænger til forbøn – også når personen ikke er der.
– For Gud betyder afstand ikke noget – Gud ved godt, hvem det handler om, mener hun.
Elly Kalsens budskab til andre ældre er, at de skal leve i nuet – for de får det ikke igen i morgen. Det forsøger hun selv og føjer til:
– Man kan tidligt nok komme til at sidde og hjemme og slet ikke kunne komme ud.
Hun har derfor en appel til de ældre efterlønnere og pensionister:
– Jeg ville ønske, der kom nogle flere ud forbi radioen og var med. Der er altid folk til at lære op – der er ikke noget at være bange for. Det er aldrig for sent at lære noget nyt – aldrig! Så hvis folk stadigvæk har overskud, så er det lige sagen. Det er spændende.
Vil du videre mere om Elly Kalsen kan du kontakte hende på elly.kalsen@gmail.com


Artiklen fortsætter efter annoncen: