Sikkerhedspoliti i ny ’klapjagt’ på kirkerne i Kazakhstan

KAZAKHSTAN – Dansk Europamission ser alvorligt på nye meldinger om forfølgelse af de kristne i Kazakhstan.

Henrik Ertner Rasmussen opfordrer til bøn for landet

I Kasakhstan har der indtil for nylig hersket større religionsfrihed end i de fleste andre lande i Centralasien. Men nu melder Dansk Europamission om, at myndighederne i den sidste tid har optrappet overvågningen og er gået over til egentlig forfølgelse af især kristne kirker.
Senest er kirken ”New Life Church” i byen Atyrau blevet bedt om at blive genregistreret, da kirkens adresse ikke anses for gyldig. Dette er imidlertid ikke muligt, da kirken ikke ejer bygningen. Kirken frygter, der vil komme en straf herfor. Præsten Galim Nagmadinov er blevet ringet op af sikkerhedspolitiet flere gange dagligt i fire dage og blevet udspurgt om kirkens medlemmer. Noget han finder bekymrende, selv om sikkerhedspolitiet hævder, at det er for at beskytte kirken mod terrorangreb fra ekstreme muslimer.

Klager til præsidenten

Grace Presbyterian Church i Karaganda har oplevet ransagninger og indefrysning af en bankkonto med midler til velgørende formål ud fra anklager om misbrug. Ifølge senioradvokat Tatyana Antonenko er ransagningerne ulovlige og anklagerne grundløse. Kirkens præst har sendt et åbent brev til præsident Nazarbaev, som han beder om personligt at stoppe angrebene mod kirken. På få dage skrev mere end 1000 personer under på brevet.
– Kirkerne i Kasakhstan oplever store indskrænkninger i religionsfriheden i disse måneder, siger Henrik Ertner Rasmussen fra Dansk Europamission, der er bekymret over udviklingen.
– Vi opfordrer derfor til forbøn for vores medkristne i landet. Bed også for, at præsidenten må sætte en stopper for sikkerhedspolitiets klapjagt på kirkerne.
-mibo