Mission og Nødhjælp
Kristne giver 1,5 mio. til katastroferamte i Burma

Folkekirkens Nødhjælp og adventisterne klar til at flyve mad ind.Folkekirkens Nødhjælp og Adventisternes nødhjælpsorganisation ADRAs partnere arbejder på højtryk for at få mad ind i det katastroferamte Burma.Cyklonen Nargis fejede med altødelæggende kraft ind over landet lørdag morgen d. 3. maj med 190 km i timen, hvor den ødelagde bygninger, væltede træer og skyllede veje væk. Cyklonen ramte floddeltaet Irrawaddy i det sydlige Burma, hvor den førte en over 3 meter høj flodbølge med, som skyllede landsbyer, afgrøder og landsbyboere med sig.
Det anslås, at over 22.000 mennesker indtil nu har mistet livet, og over 30.000 børn og voksne er savnet. Der bor ca. 20 millioner mennesker i dette område, og i nogle områder er næsten alle nu hjemløse.
Militærregimet i Burma har officielt bedt om hjælp udefra, så de internationale organisationer kan flyve hjælp ind til den nødstedte befolkning.
Folkekirkens Nødhjælp har foreløbig afsat 750.000 kroner til mad i form af ris, linser, mælkepulver, sukker og mad-olie til de overlevende.
ADRA Danmark har foreløbig sendt 50.000 kr. til Myanmar, som lægges til de over 750.000 kr., ADRAs internationale netværk indtil nu har støttet med. ADRAs kontor i Burma ligger i et af de særlig hårdt ramte områder, hvor 4000 mennesker menes omkommet.
Folkekirkens Nødhjælps lokale partner har været ude i landområderne for at få et overblik over skaderne.
– Jeg kom ind i en skole, hvor der var omkring 900 mennesker, som bare sad der med deres børn og få ejendele. Børnene leger slet ikke. De stirrer bare ud i luften og er skræmte, fortæller et øjenvidne.
Ødelæggelserne er også omfattende i den tidligere hovedstad Rangoon, hvor der er mangel på basale fornødenheder som mad og vand, og hvor mange tusinde står uden tag over hovedet. Mange har søgt ly i den kristne bibelskole Gospel for Asia i hovedstaden Rangoon. 80 voksne og 70 børn får nu ly, mad og tøj på bibelskolen, hvor også en del buddhistiske munke har søgt ly.
Det er den værste cyklon i Asien siden 1991, hvor 143.000 mistede livet i Bangladesh.