Præst anholdt på vej til OL-gudstjeneste med Bush

Den kinesiske huspræst, Hua Huiqi, blev sammen med sin bror Hua Huilin arresteret, da de var på vej til den kirke i Beijing, som præsident Bush besøgte under sit besøg.

Husmenighedspræst Hua Huiqi

Mens brødrene på cykel var på vej til den godkendte protestantiske Kuanjie kirke i Beijing den 11. august, blev de pludselig pågrebet af civilklædt politi og hver for sig ført bort i sorte biler.
Huiqis bror, Hua Huilin, har efterfølgende forklaret, at han forgæves havde frarådet sin bror at detage i gudstjenesten, hvor det var ventet, at præsident Georg Bush ville deltage. Men Hua Huiqi ville ikke lytte, hvorfor hans bror valgte at følge med ham.
Broderen blev senere løsladt, ligesom det lykkedes huspræsten Hua Huiqi at stikke af fra sine vagter.
For 10 år siden blev Hua Huiqi døbt i Kuanjie kirken. Men han foretrak derefter at komme i en ikke-regeringsgodkendt huskirke i Beijing.

Efter gudstjenesten i Kuanjie stillede Bush op foran kirken og fastslog, at intet land burde ”frygte indflydelsen fra religiøs frihed.”

Som et led i de kinesiske myndigheders ”udrensningsaktion” op til OL var han blevet tvunget til kun at fejre gudstjeneste i Kuanjie Kirken.
Bush deltog da også i gudstjenesten, hvorefter han mødtes med den kinesiske præsident Hu Jintao. På mødet blev menneskerettigheder og religiøse aktiviteter drøftet.
På en pressekonference i Bangkok i Thailand, få dage før OL, erklærede Bush, at ”Amerika står fast i sin modstand imod Kinas anholdelser af politiske kritikere, menneskerettighedsfortalere og religiøse aktivister.”
levi