Bibelen som tegneserie

Interview med tegneren bag Manga-bibelen, som har presset HELE Bibelen ned på 200 sider.Sort side. Helt sort. Og en kommentar:
– Så sagde Gud: lad der blive lys!
ZZZAAAPPPP!!
– Og der blev lys.

Tegneren Sikus version af den historie om Jesus fra Johannesevangeliet, som du kan læse på venstre side.

Sådan starter Guds folks bog – Manga-biblen. Straks fortsætter fortællingen, fra dag et til dag seks, hvor dyrene blev skabt, og netop som vi tror, vi skal til at fortsætte den velkendte skabelsesberetning, kommer der er taleboble ind fra højre:
– Moses! Moses!
Fortællingen afbrydes. Moses er åbenbart i gang med at fortælle børn om verdens historie, da en budbringer advarer om, at ægypterne er på vej.
Og sådan går det løs i Manga-biblen, som netop er udkommet fra Kristeligt Dagblads forlag: Fuld fart frem, og næsten hele bibelhistorien kommer med på tegneseriens 200 sider i japansk manga-stil. Figurerne er tegnet som superhelte, stærkt karikerede og konstant i bevægelse. Action + bibelhistorie er formlen. Og den virker.
Udfordringen har mødt tegneren og idémanden, englænderen Siku, som står bag den lille, men propfyldte bog.

Historie
frem for prædiken

Tegneren Siku

Siku har tegnet ultravoldelige tegneserier som Judge Dredd og mainstream som Marvel. Med Biblen har han valgt at bruge samme tilgang som til alt andet, han laver.
– Jeg valgte ikke at prædike. Så ville det være blevet en svagere bog, og den ville have tabt troværdighed. Det skulle ikke være standard ’kristen kunst’, slår Siku fast med et stort smil.
– Men jeg er kristen, så jeg lavede også Manga-biblen som et udtryk for tilbedelse. Gud har givet mig en gave til at tegne, og jeg lavede det her i tak for det.
Havde du et bestemt formål med at lave Biblen som manga?– Jeg håbede, at den ville ændre folks opfattelse af Biblen. Få dem til at læse. Og unge kender ikke bibelhistorien, som deres forældres generation gør. Så det var også et forsøg på at gøre historien mainstream igen.

Kompakt balancekunst

Bogens lille sidetal er på en gang Manga-biblens største force og alvorligste minus.
Når man tager så meget historie og kommer det ind på så lidt plads, så bliver det også en lidt abrupt læseoplevelse. Historien om David? Otte sider. Jonas’ bog? To sider. Jobs bogs 42 lange kapitler? Én side.
– Men du kan ikke lave prædikener som manga. Hvis vi skulle genfortælle bjergprædikenen ville det ikke være historie, men tekst, så det er ikke med. Og Jobs bog er en samling digte. Tager man prædikenen fra, så er den ene side det, der er tilbage, siger Siku og tænker et øjeblik. Så siger han:
– Måske er bogen for komprimeret. Men det var det bedste, vi kunne gøre på 200 sider. Hvis den havde været på 300 sider, havde det måske ikke været så stor en succes, og færre ville turde give sig i kast med den. Det er en god størrelse og en svær balancekunst. En af grundene til, at folk ikke læser Biblen, er, at det er en stor bog. Manga-biblen er lille og kompakt, og det gør den let at gå til, siger Siku.

Kirkens superhelte

Manga-biblen er indtil videre udkommet i 14 lande, herunder endda Indonesien og Sydkorea, hvor Biblen ikke er en del af kulturarven, og de fleste steder blev bogens første oplag hurtigt udsolgt. Her i Danmark har Manga-biblen mødt interesse fra kirken, tegneseriemiljøet og dagspressen.
Den er dynamisk tegnet i en simpel, men levende streg, der side efter side lader billederne fortælle de berømte 1000 ord, som der ikke kan blive plads til i denne type bog. Manga-biblen fortæller en stor historie, der strækker sig over tusinder af år, på en lettilgængelig måde. Det gør Biblen overskuelig, og dermed lader den især én ting skinne igennem:
– Hele vejen gennem Biblen bliver vi præsenteret for helte, der rejser sig men falder. Indtil Jesus kommer. Han er helten, der ikke fejler, den arketypiske superhelt, fortæller Siku.
– Guds helt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: