Ny chance for KD?

I lørdags gjorde 2/3 af de delegerede på landsmøde op med Bodil Kornbeks fornyelse af Kristendemokraterne. Flertallet vendte sig markant imod den nye linje, som hun har kørt i sine tre år som formand. Kritikken samlede sig især om tre argumenter:
1) Tilbagegang: Folketingsvalget viste en halvering af stemmerne, til trods for, at der ifølge regnskabet blev brugt flere penge end nogensinde før: 2.445.910 kr.
2) Splittelse i partiet: Formanden har vendt sine dygtige talegaver indad i partiet og angrebet sine egne. Mest markant i eksklusionssagen mod Tove Videbæk.
3) Verdsliggørelse af principprogrammet: Formanden ønskede at fjerne henvisninger til kristendommen, Gud og bibelen, og fx. erstatte ordet ”næstekærlighed” med det ideologiske ”kristendemokratisk solidaritet”.
Men når nederlaget blev så markant, så skyldtes det ikke mindst den uforsonlige lederstil.

”Bodil, du er en dårlig lytter” sagde storkredsformanden for Nordsjælland, da han begrundede lederskiftet.
Kornbek løb ind i et klassisk leder-problem: Hun var så begejstret for sine egne idéer, at hun overhørte signalerne fra græsrødderne og vælgerne. Hun omgav sig med ja-sigere – og fortsatte med fuld fart ud over kanten…
Heller ikke efter nederlaget indså formanden sin fejltagelse. Sarkastisk ”takkede” hun i stedet modstandere fra talerstolen og skød dem endnu engang i skoene, at de ønskede en højreorienteret politik, religiøs sprogbrug, osv.
Men sandheden er, at partiet stadig står for det samme; det er Kornbek, der har ændret sig. Landsmødet viste, at kun en elite omkring formanden ønskede at ændre partiets principprogram så drastisk. Og da de ikke kunne få deres vilje, opfordrede de til at nedlægge partiet…! Da det forslag også blev nedstemt, meldte Kornbek m.fl. sig ud.
Nu skal den nye formand og hovedbestyrelse så i gang med at genopbygge det, der er ødelagt gennem alt-eller-intet-politiken de sidste år. Den ny formand er mere midtsøgende og diplomatisk. Men han er ikke så markant. Til gengæld kender vælgerne den politik, de får, og behøver ikke at frygte, at han vil angribe sine egne.
Så mon ikke KD får en ny chance?