Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Det er efterhånden ved at være for meget!

Kære Suh
Min mand og jeg er i den situation, at vores datter har haft mange problemer igennem et længere stykke tid. Vi har måttet hjælpe og tage over med rigtig mange ting, både økonomisk og praktisk. Vi vil naturligvis gerne hjælpe hende, vi elsker hende jo, men efterhånden er det ved at være for meget. Min mand taler om, at vi skal sætte flere grænser for hende, men jeg har det svært med det, når hun har det skidt. Jeg er bange for, hun skal føle sig afvist og svigtet. Hvad skal vi gøre?
Hilsen Moren og Faren

Kære Mor og Far
Det er helt naturligt, at man som forælder er villig til at gøre hvad som helst for at hjælpe ens barn, når han/hun har det svært. Samtidig kan der også være situationer, hvor det er nødvendigt at se det hele i et større perspektiv.
Hvis I nemlig kommer til at overbruge af jeres energi og ressourcer igennem for lang tid, ender I ganske enkelt med at gå ned med overbelastningsreaktioner som f.eks. en depression. I vil måske til sidst ikke længere være i stand til at få jeres egen hverdag til at fungere, og hvis det sker, ja, så er I slet ikke i stand til at være der for jeres datter. I stedet har I det nu alle skidt.
Så det er vigtigt, at I sørger for at få nogle pauser fra jeres aktive engagement i jeres datter. Sørg for mindst en gang om ugen at foretage jer noget helt andet, som ikke har med hende at gøre, gerne noget, der fylder jer med energi og glæde. Gør noget sammen, hvor I er tvunget til at snakke eller tænke på noget andet, gå f.eks. en tur i biografen, se en film i fjernsynet eller vær sammen med nogle gode venner, hvor I kan spille eller grine sammen. Dette er ikke at svigte jeres datter, men i stedet at tage de nødvendige forholdsregler for ikke at brænde ud. Det kan også være, at din mand har ret i sin iagttagelse om, at I skal sætte flere grænser for jeres datter – at I måske er kommet til at være lidt for overbeskyttende i forhold til hende?
Ind imellem sker det, at forældre i god og kærlig omsorg kommer til at fratage deres barn evnen til at blive virkelig selvstændig ved hele tiden at tage over og løse barnets problemer, næsten før de er opstået. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at I sammen er opmærksomme på, hvor det er, I kan og bør trække jer lidt fra jeres datters liv, så hun både bliver nødt til – og også får lov til – at lære at klare sig selv.
Hilsen Suh

Jeg har meget svært ved
at styre mit temperament

Kære Suh
Jeg er en fyr på 28. Jeg er gift, har to drenge og har et godt job, som jeg er glad for. Mit problem handler om, at jeg har alt for meget temperament, som jeg nogle gange har svært ved at styre. Det kan være både over for konen og over for børnene, og mange gange bare småting. Bagefter bliver jeg meget ked af det, og jeg forstår det ikke, for normalt er jeg en meget stille, rolig og flink fyr.
Hilsen K.

Kære K
Der kan være flere forskellige årsager til, at du ofte kommer til at reagere for voldsomt.
Måske får du ikke sagt nok fra til dagligt derhjemme eller på arbejdspladsen – eller begge dele, men bider ting i dig, som egentlig irriterer dig eller går dig på? På den måde hober mange småirritationer sig op, og når der derfor sker en ellers forholdsvis harmløs ting, som har med dine irritationsmomenter at gøre, ja, så er det som en kædereaktion, der udløser den ene eksplosion efter den anden. Og det kan ende med at blive vældig voldsomt.
Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på i det daglige at få sagt fra over for ting, der går dig på – og det betyder ikke, at du ikke længere er en flink fyr! Tværtimod forebygger det de voldsomme udbrud, som din kone og børn sikkert ikke forbinder med nogen flink fyr.
Det kan også være, at du mangler andre måder at udtrykke dig på, når noget går dig på. Måske har du været vant til, at måden at gøre det på var ved at råbe og blive voldsom? I så fald kan det være, at du har brug for hjælp udefra til at opøve nye og bedre måder at kommunikere på, for hvis man aldrig har lært andet, er der jo ikke noget at sige til, at det er sådan, man gør.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
4030 Tune, eller mail til:
Suh@Udfordringen.dk