IPSICC

15.000 har mødt Jesus via Nokia-vækkelse

For 18 år siden blev en præst mirakuløst helbredt for kræft. Hans liv blev forandret, og hændelsen har ført til frelse og helbredelse for tusinder.Den finske by Nokia er kendt for et af verdens førende mobiltelefonselskaber.

Den tidligere finske sognepræst Markku Koivisto blev helbredt og ændrede teologi og praksis.

Knap så kendt er det måske, at cirka 15.000 mennesker de seneste 18 år har mødt Jesus via den såkaldte ”Nokia Revival” eller ”Nokia-vækkelsen”.
En vækkelse, der begyndte i 1991, da den lutherske sognepræst Markku Koivisto mirakuløst blev helbredt for kræft.
Det er nyhedsbureauet Joel News international (JNI), der rapporterer, at omkring 15.000 mennesker de seneste 18 år har fundet Jesus gennem vækkelsen, ligesom tusinder har oplevet helbredelser. I kølvandet er mange cellegrupper ligeledes blevet plantet.

Ændrede teologi

Optakten til den langtidsholdbare finske vækkelse fandt sted, mens Markku Koivisto i 1991 var kræft-indlagt på hospitalet. En australsk prædikant ringede ham op og fortalte, at Gud havde vækket ham tre gange i løbet af natten med besked om at besøge og bede for den lutherske sognepræst.
Sognepræsten, der teologisk var anti-karismatisk, afviste tilbuddet. Men den australske prædikant insisterede, og det endte med, at Markku Koivisto modtog forbønnen og blev salvet med olie.
Han blev ikke helbredt øjeblikkeligt, men gradvist. Ifølge JNI konstaterede lægerne under den efterfølgende medicinske behandling gentagne ”forbløffende opdagelser”, og sognepræsten selv ændrede sin teologi.
– Jeg begyndte at mødes med nogle få mennesker for at bede for de syge, og efter nogle måneder deltog der hundredvis af mennesker, husker præsten, der både var overrasket og følte sig som en tilskuer i teatret.

Fokus på frelse og helbredelse

De hundredevis blev snart til tusinder. En stigning, der i forhold til den finske befolknings cirka fem mio. mennesker må anses som bemærkelsesværdig.
Kun 10 procent deltager regelmæssigt i kirkelivet.
Markku Koivistos ændrede teologi og praksis førte til en del kritik og i 2001 til et brud med Den Lutherske Kirke.
Selv påpeger han, at det centrale fokus for møderne lå på frelse og helbredelse.
Nokia-vækkelsen konverteredes efterhånden til uafhængige kristne netværk med grupper i Tampere, Kokkola og Helsinki.
Sidste år etablerede netværket formelt trossamfundet, ”Nokia Mission Kirken.”
Antallet af berørte mennesker begrænses dog tilsyneladende ikke af geografiske strøg og strukturer.