Bogtema
Opvæst med en voldelig far

Aldrig for sent at blive et lykkeligt barn er den lidt overraskende titel på Terje Forsbergs selvbiografiske bog – en bog, hvori han fortæller om en opvækst med en psykopatisk og meget voldelig far og om, hvordan han kom videre i livet.Titlen er hentet fra et ordsprog, som Forsberg citerer: Det er aldrig for sent at få en lykkelig barndom. Og han skriver så: „Det gjorde, at jeg begyndte at leve nogle af de ting ud, som jeg ikke kunne gøre som barn.“ Og det er kun i kraft af en sådan „kompensation“, at titlen giver mening.
Alligevel overrasker titlen, fordi man efter endt læsning af bogen nok sidder tilbage med spørgsmålet: Er Terje da nogensinde blevet et lykkeligt barn? Mellem linierne kommer der megen bitterhed frem over al den vold og uretfærdighed, han har været udsat for – ikke bare i sin barndom og ungdom. For efter at han i 2001 havde anlagt – og vundet – sag mod det norske skolevæsen, ønskede han også at få en undskyldning fra en af de kommuner, hvor han havde gået i skole – hvad han stadig ikke havde fået, da hans bog gik i trykken i Norge i sommeren 2007. Og når han kommer ind på det i bogen, skinner det igennem, hvor krænket han føler sig.
Man kan godt forstå ham; ens egne fortrædeligheder bliver til det rene ingenting sammenlignet med det, han har været igennem, og det er en præstation ud over det sædvanlige at være nået så langt, som han er. Han angiver selv de væsentligste to grunde til, at han har klaret sig så godt.

Gud og Grethe

Den 16. august 1970 kort før midnat kom den da 19-årige Terje gående hen ad vejen, da han pludselig hørte en stemme. „Jeg følte en uforklarlig, men stærk og grænsesprængende kærlighed strømme imod mig gennem ordene. … Senere forstod jeg, at jeg der på vejen havde mødt Jesus“.
Godt et år senere møder han Grethe, som han bliver gift med den 22. juni 1973, og „hun blev for mig det største, næst efter Gud, og er det endnu.“
Da han kom til tro, kunne han ikke læse; i 2000 tog han studentereksamen og siden filosofikum og en fire-årig bacheloruddannelse.
Hans historie kom frem, da han i påsken 2005 blev interviewet i norsk radio – et program, der blev genudsendt fem gange.
I indledningen til bogen, der er illustreret med billeder og forskellige dokumenter og solgt i over 11.000 eksemplarer i Norge, skriver forfatteren: „Mit håb er, at jeg, ved at stå frem med min historie, kan hjælpe andre, der har oplevet noget lignende, eller som bliver mobbet og plaget i dag. Mit budskab er, at det nytter at kæmpe.“
Et godt budskab i en bog, der gør stærkt indtryk.

Terje Forsberg:
Aldrig for sent at blive et lykkeligt barn
139 sider • 129,95 kr.
Lohse