EU opfordres til indsats mod antisemitisme

Jøder udsættes i stigende grad for chikane. Europæisk koalition opfordrer EU til at gribe ind. I januar oplevede danske jøder flere krænkelser end i hele 2008.

– Tal om det, og glem ikke, appellerer den tyske professor Gert Weisskirchen med henvisning til antisemitistismen i 1930’erne.

Ifølge Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination hænger det stigende antal antisemitiske episoder sammen med konflikten i Gaza.
Formanden for The European Coalition for Israel (ECI), Helmut Specht, afviser dog, at den stigende antisemitisme kan forklares med henvisning til den aktuelle konflikt.

Reel trussel

Det kom frem på en konference i Bruxelles, afholdt for nyligt af ECI, en europæisk sammenslutning for Israel under protektion af Europaparlamentets formand Hans-Gert Pöttering.
Her påpegede Helmut Specht, at antisemitisme er blevet en reel trussel i de europæiske samfund. Ifølge ECI’s undersøgelser er den antisemitiske vold i EU således steget med over 300 pct. i årets første måneder.
Som eksempel pegede han på, at deltagere ved den årlige mindedag for holocaust-ofre den 27. januar i Stockholm, Sverige, måtte havde beskyttelse af politiet.
– Og det kan ikke forklares ved de militære operationer i Gaza, for det samme var tilfældet for et år siden, hvor der var relativ ro i Mellemøsten, forklarede han.

Lær af historien

Under parolen ”lær af historien” arbejder ECI sammen med medlemmer af Europaparlamentet for at øge bevidstheden om holocaust i kirker og trossamfund i Europa.
På konferencen i Bruxelles opfordrede det tyske forbundsdags-medlem og tidligere formand for OSCE’s indsats mod antisemitisme, professor Gert Weisskirchen, således EU til en øget indsats mod de stigende overgreb mod jøder.
– Tal om det, og glem ikke, appellerede han.

Kirkens jødiske rødder

Under konferencen, der foruden repræsentanter for ECI havde deltagere fra den jødiske paraplyorganisation European Jewish Community Centre (EJCC) og holocaustmuseet Yad Vashem, erkendte en række præster fra både katolske og protestantiske kirker fortidens synder.
Med indbygget opfordring til at lære af historien konkluderede den ledende katolske diakon i ærkebispedømmet Wien, Johannes Fichtenbauer, således, at ”Holocaust kun var mulig, fordi kirken ikke forstod sine jødiske rødder.”