Tvivlsom fremstilling af Jesus

I tv-dokumentaren ”Den ukendte Jesus” gøres der op med den nytestamentlige Jesus.- Dokumentar er en bred genrebetegnelse, og det eneste dokumentar i dag betyder er, at det ikke er fiktion.

Jesus fremstilles som både ond og morderisk i tv-dokumentar.

Ordene er hentet fra fagbladet Journalisten og stammer fra Kjeld Veirup, der i sin tid var med til at stifte og lede DR’s Dokumentargruppe.
Når DR på søndag bringer dokumentaren ”Den ukendte Jesus”, er citatet 10 år gammelt, men angiveligt lige så aktuelt.
I hvert fald har dokumentaren, der er produceret af National Geographic Channel, mødt kritik for at være misvisende og lemfældig i sin omgang med de historiske kilder. Programmet hævder, at en række apokryfe og gnostiske skrifter fra det 1. til 3. århundrede e.Kr. tilfører et mere fuldstændigt billede af Jesus.

Gamle knaster

Skrifterne fremstiller således Jesus som en ung ballade- og mirakelmager og morder.
Et af de toneangivne kritikere er Davis DiCerto fra den katolske nyhedsportal Catolic Online, der påpeger, at programmets påstande er ”gamle teologiske knaster, kirken har tilbagevist i århundreder.”
– Blandt de anvendte skrifter optræder det apokryfe Johannes Evangeliet fra det 2. århundrede, der fortæller, at Jesus som ung skabte duer af ler og ondsindet slog en dreng ihjel ved at støde ind i ham. Skriftet mangler dog de kanoniske evangeliers historiske troværdighed og blev afvist som falsk af Origen af Alexandria i det 3. århundrede, påpeger Davis DiCerto.
– Selvom disse tekster kan have historisk interesse, fortæller de os mere om de mennesker, der skrev dem, end om Jesus, konstaterer han og kalder det ”uacceptabelt”, at udsendelsen blandt andet benytter gnostiske skrifter, der er skrevet langt senere end de nytestamentlige evangelier.

Misvisende

– Hvem skrev disse tekster og hvorfor? spørger DR retorisk som optakt til udsendelsen.
Davis DiCerto går ikke så vidt, at han kalder dokumentaren fiktion, men bemærker alligevel, at den rejser flere spørgsmål end svar.
– Idéen om at disse gamle tekster udfylder et tomrum eller tilfører nye epokegørende oplysninger, er i hvert fald misvisende, konkluderer han.

Den ukendte Jesus. DR1 Søndag den 29. marts kl. 17.55