Akademisk bombetrussel

På universitetsbiblioteket faldt mit læsetrætte blik på opslagstavlen, hvor der hang den traditionelle Brandinstruks. Ved siden af hang en ny – og knap så falmet – instruks: ”Bombeinstruks – I tilfælde af bombetrussel eller anden terrortrussel”.
Her kunne jeg sort på hvidt se, at vi lever i en ny slags verden med bevidst ondskab og massemordere fremfor hændelige uheld med elektriske brande og glemte stearinlys.
Disse bombeinstrukser – der næsten krævede en bache-lorgrad i journalistik – var nu ret underholdende i sig selv, så der var ingen grund til bekymring, hvis blot man tændte for sin indre tegneserie:
”Den, der modtager truslen, skal bl.a.:
1. Notere det nøjagtige tidspunkt for truslen.
2. Notere den nøjagtige ordlyd.
3. Spørge hvor bomben er, og hvordan den ser ud.
4. Spørge hvorfor der trues.
5. Spørge hvem der truer.
6. Efterfølgende straks ringe til Alarmcentralen på 1-1-2 og afvente politiets instruks.
7. Melde truslen til universitetets driftsafdeling på lokal 28001. Udenfor åbningstid ring til Stigs mobil på [udeladt her i klummen af sikkerhedsmæssige årsager].
8. Iværksætte evakuering af bygningen via trappen.
9. Organisere samling på p-pladsen udenfor kantinen og afvente politiets ankomst.”

De dage er åbenbart forbi, hvor det var nok at råbe: ”Bombe!” og bare løbe så stærkt, man kunne!
Næh nej, nu skal man notere, interviewe, rapportere, iværksætte og organisere. Det gik ikke ubemærket hen, at dette opslag hang på et universitet! Og så bliver man sikkert sat til at skrive en opgave om det bagefter.

Vi kan forebygge katastrofen, men vi skal ikke leve, som om den er indtruffet, selvom vi lever i angstfremkaldende tider. Fjernsynets trussels-nyheder råber hver aften på tv om, at ulven kommer, men jeg ser ofte nyhederne som min barndoms livsforenklede Jumbobøger, hvor finanskrisen bestod i, at Joakim von Ands formue kom og gik og kom tilbage igen, efter at Bjørne-banden i ledtog med Hexia de Trick blev besejret på næstsidste side.
Vi ejer stadig den ubekymrede glæde at spadsere fløjtende ned ad gaden og betragte livet i bedste underholdende tegneserie-format.