Religiøse ledere efter G20-topmøde:
Glem ikke verdens fattige

Mens fattiges problemer fortoner sig efter G20-topmødet, mindes statsledere om deres løfter.Allerede forud for topmødet for de såkaldte G20-lande i London, modtog statslederne en påmindelse om deres moralske forpligtelser for verdens fattigste.

G20 landene repræsenterer 85 pct. af verdens økonomier.

Blandt afsenderne af det fælles kommuniké var kirkeledere som ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams, lederen af den romersk-katolske kirke i England og Wales, kardinal Cormac Murphy-O’Connor, og overrabbiner Jonathan Sække.

Bekymring over
Verdensbankens skøn

I erklæringen udtrykte de bekymring over, at 53 mio. mennesker ifølge Verdensbanken skønnes at blive ramt af fattigdom som følge af den finansielle krise på finansmarkederne.
Sammen med et løfte om forbøn mindede de religiøse overhoveder statslederne om deres ansvar for at genvinde balancen mellem markedsmekanismer og medmenneskelighed.
– Vi har et fælles ansvar for at genvinde balancen og en moralsk forpligtelse til at beskytte menneskelig værdighed uanset økonomiske eller sociale forhold, påpegede de.

Eskalerende fattigdom

Baggrunden for den indtrængende erklæring er risikoen for, at hidtidige løfter om fattigdomsbekæmpelse risikerer at blive glemt i krisetider. En risiko, der ifølge de religiøse ledere ikke blot vil øge trængslerne for dem, der nu er ramt af fattigdom, men vil skabe flere fattige.
– Selv i vanskelige tider opfordrer vi G20-lederne til at holde fast ved de forpligtelser, de har givet verdens fattigste, lød det i erklæringen.
– Ignorerer man de fattigste lande, bliver resultatet en kombination af tidligere tiders svigt og unødvendig uretfærdighed i fremtiden.

Fastholder forventinger

Selvom G20-landene tilsammen repræsenterer 85 pct. af verdensøkonomien, stod bekæmpelse af fattigdom dog ikke øverst på dagsordenen på mødet, der var en opfølgning på et tilsvarende møde i november 2008.
Alligevel fastholder den anglikanske ærkebiskop Rowan Williams, at opfordringen til de 20 statsledere var nødvendig, ligesom han ifølge avisen The Christian Post opfordrer til fortsat forbøn for politikerne.
– Som religiøse ledere skal vi bede for, at forventningerne bliver opfyldt og politikere inspireres til at formidle håb til alle.

G20-landene udgøres af: Argentina, Australien, Brasilien, Canada, Kina, Frankrig, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Mexico, Rusland, Saudi Arabien, Sydafrika, Sydkorea, Tyrkiet, Storbritannien og USA. EU er desuden repræsenteret via EU-formandskabet i G20-gruppen.