Har du prøvet at være hjerneskadet?

Det prøvede deltagerne på en temadag i Vejle.Lørdag den 28. marts holdt Kristelig Handicapforening temaeftermiddag i Vejle Missionshus om at være ramt af hjerneskade.

Alle borde og stole skulle stilles ind i midten af lokalet.

Informatør fra spastikerforeningen Christa Nielsen gav sammen med fysioterapeut Paw Jensen et unikt indblik i, hvordan det er at leve med en hjerneskade.
Christa Nielsen er selv spastiker og har en hjerneskade, og vi andre fik også lov at prøve det på egen krop. For en stund.

Prøv hvor svært det er

De to oplægsholdere begyndte arrangementet med at sige, at alle borde og stole skulle stilles ind i midten af lokalet. Gerne nogle stole oven på hinanden. Og hulter til bulter.
Herefter blev alle lukket ud, mens de to blev tilbage i lokalet. Her satte de grønne, gule og orange sedler på stolene, skruede højt op for musikken og lukkede tilhørerne ind i lokalet igen, mens Paw Jensen stod og råbte kommandoer som:
”Alle jer med blå trøjer, I tager de stole, der har gule mærker og stiller over i højre side”
”Alle jer med grønne trøjer, I tager stolene med orange mærker og stiller ud i gangen.”
Alle jer, der står der ovre, I tager de her borde og rykker her over.”
”Tjep, tjep, tjep. Kom nu, kom nu.”
”Er I forvirrede?” spurgte Paw Jensen så til sidst. Og ja, det var de fleste.
Denne praktiske øvelse skulle vise, hvordan der er inde i Christa Nielsens hjerne.
Hun får en masse sanseindtryk på samme tid, og det er svært at sortere i, hvad man skal høre, og hvad man skal ignorere.

”Er I forvirrede?” spurgte Paw Jensen så til sidst. Og ja, det var de fleste.
Prøv at være spastiker

Christa Nielsen instruerede os også i et andet forsøg på at få os til at mærke hendes verden på egen krop:
”Prøv at rejse jer op. Stil jeres fødder, så tæerne vender indad mod hinanden. Gå så lidt ned i knæene. Og prøv så at se, hvad der sker med jeres numse. Gå så tre skridt. Og husk at rette jer op. Nu skal I så også forestille jer, at I har en rollator foran jer, og bevæg jer så lidt rundt i lokalet. ”
Og mens alle i lokalet med lidt smågrin og alligevel alvorlige miner blev forvandlet til spastikere, fortalte Christa, at sådan er det at være hende. Forskellen er dog, at vi kan lege hjerneskadet i ti minutter og bagefter lade være igen. Hun skal leve med det altid.

De ville sige som mig

Der var mange forskellige praktiske eksempler på at leve med hjerneskade og være spastiker, og det blev en utrolig spændende, levende og lærerig temaeftermiddag, hvor de mange forskellige øvelser blandet med Christa Nielsens personlige beretninger og Paw Jensens professionelle tilgang til emnet gav et godt indblik i, hvordan det er at leve med en hjerneskade.
Ikke alle hjerneskadede kan fortælle, hvordan de har det, men det kan Christa Nielsen, og det var også et af hendes store ønsker denne dag. At give en større forståelse for, hvordan det er at leve med hjerneskade.
”Den måde jeg oplever verden på, den måde oplever rigtig mange hjerneskadede verden på. De kan bare ikke finde ud af at fortælle jer det. Men hvis de kunne, så ville de sige det samme som mig.”