Julekalender med Grundtvig

Med påsken vel overstået løfter DR sløret for julen, hvor julekalenderen handler om Grundtvig.Nikolaj Frederik Severin Grundtvig bliver i år omdrejningspunkt i DR1’s familiejulekalender ”Pagten”.

Påsken varer lige til julen, eller… Temaet for DR1’s julekalender er i hvert fald klart. Den skal i år handle om Grundtvig. Foto: KP

I de 24 afsnit vil læserne følge en nutidig 6. klasse i byen Thyregod, hvor Grundtvig gik i skole i 1790’erne.
Et af kalenderens store temaer bliver mobning, og her henter julekalenderen sin næring i nogle af Grundtvigs tanker om rummelighed for det anderledes.
DR har endnu ikke afsløret ret meget af handlingen, men det forlyder, at forfatteren til ”Et barn er født i Betlehem” undervejs får hjælp af en gruppe nisser.

Forbereder aktiviteter

I forbindelse med julekalenderen planlægger DR forskellige oplysende aktiviteter og udgivelser om Grundtvig.
Men også kirken forbereder sig på julekalenderen.
I Folkekirkens Skoletjeneste København – Frederiksberg er man ved at udvikle et særligt undervisningsmateriale om Grundtvig.
– Vi ved jo af erfaring, at de emner, der bliver taget op i årets julekalender, bliver diskuteret livligt både i det offentlige rum og hjemme ved middagsbordene.
– Derfor er det virkelig oplagt i år, at kirkerne benytter sig af denne anledning til at give også den voksne del af befolkningen mulighed for at lære Grundtvig bedre at kende, fortæller leder af skoletjenesten Helle Krogh-Madsen til Københavns Stiftstidende.
Hun nævner blandt andet studiekredse, foredrag og salmearrangementer som ideer til arrangementer.

Grundtvig er god
i en krisetid

Også på Grundtvig Akademiet er man spændt på julekalenderen om Grundtvig.
– Timingen er nok meget god i forhold til den aktuelle økonomiske krise. Vi har levet i en finansiel optur, hvor helten var den risikovillige ener. Nu bør vi nok i stedet besinde os på fællesskabet og sammenhængskraften.
– Vi er alle sammen en del af en helhed, og det har Grundtvig haft blik for, siger leder af akademiet Birgitte Stoklund Larsen til Folkekirken.dk.
KP