Dronning Margrethe fejrer i dag sin 69-års fødselsdag.
Med Guds hjælp

Ved Dronning Margrethes 65-års fødselsdag for fire år siden fortalte hun åbent om sin tros-rejse i bogen ”Margrethe”. I dag, hvor hun igen er fødselar, bringes et uddrag:Jeg var som ung meget langt fra at have en bekendende tro. Jeg gik i kirke, fordi jeg ikke syntes, jeg kunne være andet bekendt. Og i øvrigt kom det så ingen ved, hvad jeg troede eller ikke troede.
I de unge år er der så mange andre ting, man er optaget af. Jeg var meget videnskabsorienteret, og jeg havde den opfattelse, at tro og videnskab ikke kunne gå sammen – kunne simpelthen ikke være i samme rum. Men så opdagede jeg, at det alligevel godt kunne lade sig gøre…

Det gik op for mig, at religion ikke er noget klamt, ikke spor! At man kan have intellektet med. At videnskaben ikke behøver at fortrænge alt, hvad der har med religiøsitet at gøre. Man kan bruge både sit hovede og sit hjerte. Det var i første omgang den intellektuelle tilgang, jeg blev tændt af. Man behøver ikke gå rundt og tage sin åndelige temperatur hele tiden…
Samtidig begyndte jeg for alvor at gå i kirke. Jeg har ganske givet været ude i en slags krise på det tidspunkt. Men jeg blev hjulpet igennem og fandt ud af, at der er en realitet, som jeg slet ikke kan komme udenom.

Jeg hører ikke til dem, der beder aftenbøn, selvom jeg synes, jeg burde gøre det. Men når det brænder på, kan man alligevel ikke lade være med at ”henvende” sig. Det er den henvendelse, som forudsætter, at man ikke er alene. Og det er man så heller ikke.
Jeg har fået en ganske bestemt overbevisning. Sommetider er den ikke så voldsomt nærværende. Sommetider er den stærkt tilstede i mit liv.
Når der virkelig er noget, der er vanskeligt i ens liv, er det ikke sådan, at fordi man henvender sig, får man den hjælp, man beder om. Men jeg tror, at bare det, at man kommer i tanker om at henvende sig, er begyndelsen til hjælpen.
Troens nådegave, det er et stort og dyrt ord. Men det er vel det, det er.

i>Fra bogen ”Margrethe”
af Annelise Bistrup
Forlag: Politiken Bøger