Nørrebro får en omsorgskirke

Alle kirker burde være diakonikirker, for kirken og diakonien hænger sammen, mener formanden for Dansk Diakoniråd.Fra påske er det slut med traditionelle gudstjenester hver søndag klokken 10 i Samuelskirken på Nørrebro i København. Herefter må kirkegængerne gå til gudstjeneste i Kingos Sogn, som sidste år blev lagt sammen med Samuels Sogn.

Første ’diakonikirke’ i Danmark

Det betyder dog ikke, at Samuelskirken ikke fremover skal bruges til kirkelige formål. Den skal nemlig, som den første kirke i Danmark, udelukkende fungere som såkaldt diakoni-kirke med fokus på omsorg for hele mennesket.
Et nyvalgt diakoniråd, en sognemedhjælper, en diakonipræst og en diakonimedarbejder har indtil videre besluttet, at søndagsgudstjenesten bliver afløst af en onsdagsgudstjeneste, hvor det vil være muligt at få et måltid mad inden gudstjenesten.

Diakoni er for alle

Oprettelsen af en diakonikirke hilses velkommen af Dansk Diakoniråd. Formand Hanne Thomsen understreger dog, at diakoni ikke kun hører hjemme i særligt udvalgte kirker. Alt for ofte er diakonien blevet løsrevet fra selve kirken og overladt til gode organisationer som f.eks. Kirkens Korshær, mener hun.
– Jeg er ikke ked af den udvikling. De diakonale organisationer kan fokusere på at udvikle diakoni, og særligt når det gælder den specialiserede hjælp, har de kirkelige, diakonale organisationer nogle nødvendige og professionelle kompetencer. Men kirken og diakonien hører sammen. Diakonien har et folkekirkeligt udgangspunkt, siger hun til Folkekirken.dk.
– Hvis vi sætter det på spidsen, så er alle kirker egentlig diakonikirker. Og alle kirker burde være diakonikirker. Den kristne tro er altid karakteriseret ved den kristne praksis at tage sig af hinanden. Ikke kun i menigheden. Derfor giver det ikke mening for mig at være kirke uden at være diakonal, slutter Hanne Thomsen.