Tillykke med pinsen

Så er det ved at være pinse. Jeg har altid syntes, at det var sådan en mærkelig højtid. Altså, til jul fejrer vi, at Jesus blev født. Til påske fejrer vi hans død og genopstandelse og til Kristi himmelfart fejrer vi hans – ja, hans himmelfart. Men pinsen har for mig altid virket lidt mere udefinerbar. Jeg kan huske, da jeg var en 11-12 år gammel og sang i kirkekor. Jeg var ikke kristen, men jeg elskede at synge, og det var da meget fedt også at få penge for det. Det var pinse, og jeg havde absolut ingen anelse om, hvad det betød. Efter gudstjenesten gik jeg hen til præsten og spurgte ham direkte, hvad i alverden pinse var for noget. Han svarede ved at fortælle mig, at det var dengang Ordet kom til jorden.
Dengang Ordet kom til jorden!? Hvad er det for et svar at komme med? Jeg var ikke særlig gammel, havde aldrig gået i søndagsskole og havde ikke engang været minikonfirmand. Kort sagt, jeg forstod ikke et suk. Senere, efter jeg er blevet kristen, er brikkerne så småt begyndt at falde på plads. Jeg har fattet hvorfor vi fejrer pinse, og hvor stort et under, det egentlig er, vi fejrer.

Til pinse mindes vi det under, der skete pinsedag for knap 2000 år siden. Disciplene sad sammen, og lige pludselig blev de blev de fyldt af Helligånden, noget de aldrig havde prøvet før. De gik ud i byen og fortalte om Jesus. Fordi Helligånden var i dem, talte de på sprog, de ikke selv kendte, så alle der hørte evangeliet, hørte det på deres eget sprog. Det er da utroligt.
Som om det ikke var nok, fejrer vACi også pinse, fordi Helligånden kom ned på jorden. Ikke bare til disciplene, men til os alle sammen. Det betyder, at vi kan opleve at blive fyldt af Ånden, og at vi kan lade Ånden arbejde igennem os.

Sidst, men ikke mindst, er pinsen også kirkens fødselsdag. Det var den første pinsedag, der satte gang i menighedsdannelserne. Så selv hvis alt det her med Helligånden stryger lige hen over hovedet på dig, har du noget at fejre. For alle forstår da, hvad en fødselsdag er. Måske lige bortset fra min gamle præst, der vel mente, at det var for simpel en forklaring.