Biskopper bakker op om Nørrebro-præst

Præsten ved Brorsons Kirke beskyldes for at sammenblande religion og politik i sagen om de 60 afviste irakere, der opholder sig i kirken. Det afvises dog af flere biskopper.Sognepræst Per Ramsdal sammenblander ikke religion og politik, når han har valgt at give cirka 60 afviste irakiske asylansøgere husly i Brorsons Kirke på Nørrebro.

Per Ramsdal får ros af biskopper for ikke at blande sig i politik.

Det mener flere af folkekirkens biskopper, efter at kirke- og integrationsminister Birte Rønn Hornbech i tv-udsendelsen Jersild Live forleden beskyldte Nørrebro-præsten for at agere politisk.
Birte Rønn Hornbech udtrykte flere gange i løbet af den direkte tv-udsendelse, at hun forventer, at præsten vil forsøge at overtale de 60 irakere til at forlade kirken frivilligt, så det ikke bliver nødvendigt at hente dem ud af kirken med magt.
Det afviste Per Ramsdal, som fastholder, at han og kirkens menighedsråd ikke vil gå aktivt ind i ordensmagtens arbejde.

Vil ikke hindre politiet

– Jeg vil trække mig i det øjeblik, det kommer dertil, og lade ordensmagten om at styre det. Vi har alene undladt at smide irakerne ud. Vi har ikke låst op for dem, vi har ikke arrangeret det her.
, derfor vil vi heller ikke stå bag det, hvis de på et tidspunkt bliver hentet ud igen, siger Per Ramsdal.
– Vi går udelukkende ind i det her som en medmenneskelig sag, hvor vi hjælper nogle mennesker, der har brug for det. Vi blander os ikke i den politiske diskussion.

Ikke politik

Dermed holder Per Ramsdal den hårfine balance mellem religion og politik, mener flere biskopper, som dagbladet Politiken har talt med efter udsendelsen.
– Jeg har noteret mig, at Per Ramsdal med omhu holder sig uden for en politisk bedømmelse af denne sag og udtrykkeligt siger, at han hverken kan eller vil forbyde ordensmagten adgang til kirken, siger biskoppen i Københavns Stift og dermed også for Nørrebro, Erik Norman Svendsen.
Viborgs biskop Karsten Nissen lægger vægt på, at Ramsdal udelukkende har forholdt sig til mennesker, som søgte ly i kirken og bad om hjælp. Og mennesker i den situation kan kirken ikke afvise, mener Ribes biskop Elisabeth Dons Christensen.

Husly i årevis

– Sådan er kirken. Vi kan ikke smække døren i, og vi kan ikke smide nogen ud. Når mennesker i nød kommer, så kan vi ikke bare lukke døren. Det har vi aldrig kunnet, siger hun og henviser dermed til den flere hundrede år gamle tradition, hvor kirken blev betragtet som et fredhelligt sted, hvor enhver forfulgt kunne søge tilflugt.
Brorsons Kirke er åben alle hverdage fra 15-21. Her kan interesserede bede en bøn og tænde et lys for iraklerne.
Irakerne må bo i Brorsons kirke på ubestemt tid. Samarbejdet evalueres til august.